Vlasnik zagrebačke autoškole otkrio mutnu praksu svojih kolega: ‘Evo kako izigravaju mlade vozače’

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kako bi privukli što veći broj kandidata, mnoge autoškole privlače ih niskim cijenama na stranicama koje nude velike popuste, a neke su posegnule i za nabavkom luksuznih i skupih automobila u kojima će se mladi budući vozači moći obučavati.

Na redakcijski mail javila nam se jedna razočarana kandidatkinja koja je ispričala kakav je horor preživjela s jednom od zagrebačkih autoškola (podaci poznati redakciji).

“Ljudi uplate te tako ne polože niti kroz godinu, godinu i pol dana, pa čak ni nakon toga nisu spremni za ispit te ih navlače da uzimaju dodatne sate i padnu ispit više puta te im tako dođe i na isto kao da su upisali skuplju autoškolu”, požalila se.

Šokirala se kad je otvorila knjižicu autoškole i vidjela što piše: ‘Vidi se da je netko drugi to pisao’

Oblici prevare mladih vozača

Već dulje vremena priča se o nepoštenim praksama koje rade instruktori i vlasnici autoškola kako privukli i zadržali što veći broj kandidata te tako zaradili, a kako je riječ o “sivoj” praksi mnogi se o tome ne usude govoriti javno.

Obratili smo se ipak vlasniku jedne zagrebačke autoškole koja je desetljećima na dobrom glasu te koja takve prakse ne primjenjuje. A riječ je, navodi on, o svim onim “standardnim” oblicima zavlačenja mladih vozača.

“Primame ih jeftinim cijenama preko online stranica, ali što se događa? Oni imaju previše kandidata, a nedovoljno instruktora. I onda mladi ne uspiju voziti svaki dan nego najčešće jednom u 10 dana, pa čak i rjeđe”, počinje priču naš izvor.

Autoškola u Zagrebu, ilustracija (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Kako ‘kradu’ na minutama

Događa se onda da mladi kandidati svojih plaćenih 35 sati odvoze kroz šest, devet, pa čak i više mjeseci, a onda su prisiljeni uzimati dodatne sate, time još više prazneći svoj budžet za obuku vožnje. Neki instruktori, pišu korisnici društvenih mreža, “kradu” na minutama tako da sa satom počnu kasnije i završe ranije, preskaču lekcije, previše vremena provode na poligonu…

“Stvar je u tome da ti vozači nisu kvalificirani ni dobro obučeni, a i preslabo su plaćeni. Oni rade po nekoliko mjeseci pa idu dalje. I ne mogu oni osposobiti mlade vozače dobro. Radi se i to da se unaprijed potpisuju sati, zavlači pri vožnji, svakakvih ima.

@zagrebinfo Privatni detektiv pomaže mi otkriti vara li me moj suprug 🧐 #zagrebinfo #PI #privatnidetektiv #detektiv #prevara #varanje #suprug ♬ original sound – zagreb.info

Dobro provjeriti prije upisa

Neke autoškole čak ni ne dijele ugovore o upisu u autoškolu, što se mora napraviti. I to je sve vrlo slabo regulirano”, objasnio je vlasnik autoškole.

Svakako je dobro za svakog budućeg vozača da prije odabira autoškole dobro prouče njihovu pozadinu i instruktore kako bi bili sigurni da će doći u kvalitetno mjesto za obuku koja će im utjecati na vozačko iskustvo. Ponekad nije dobro ni gledati najjeftiniju cijenu jer, kako se ispostavlja, može se dogoditi da baš takvo iskustvo za njih bude na kraju najskuplje.


Komentari