Razbijen veliki mit o Hrvatskoj: U usporedbi s drugim zemljama EU-a, mnogi ovo nisu očekivali

Kupci, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Ukoliko mislite da Hrvatska ima najveće poreze u Europskoj uniji, kako neki to znaju često reći, evo prilike da se još jednom ponovi kako ipak nije tako. Naime, prema najnovijim podacima Eurostata, hrvatski udio poreznih prihoda u BDP-u iznosi 37.2%, što je ispod prosjeka Europske unije (41.1%).

Francuska predvodi europske zemlje po udjelu poreznih prihoda u BDP-u, koji iznosi visokih 48 posto. Slijede je Belgija s 45,6 posto te Austrija i Norveška, koje su poznate kao zemlje s visokom kvalitetom života, s udjelom od 43,6 posto.

Susjedna Italija ostvaruje 42,9 posto poreznih prihoda u BDP-u, a iznad europskog prosjeka od 41,1 posto nalaze se i države s velikom hrvatskom dijasporom: Danska (42,5 posto), Švedska (42,4 posto) i Njemačka (42,1 posto).

Velike promjene za Zagrepčane: Evo što se sve mijenja s prvim danom Nove godine u području poreza

Ispod prosjeka EU-a

Suprotno uvriježenom mišljenju da Hrvati izdvajaju mnogo za porez, podaci pokazuju da udio poreznih prihoda u hrvatskom BDP-u iznosi 37,2 posto, što je ispod prosjeka Europske unije. Slovenci izdvajaju nešto više, 37,8 posto, dok je kod susjeda Mađara udio poreznih prihoda u BDP-u 35,1 posto. U Bugarskoj, s kojom se Hrvatska često uspoređuje, taj udio je 31,1 posto.


Na dnu europske ljestvice su Švicarska s udjelom poreznih prihoda u BDP-u od 27 posto i Irska, još jedna zemlja s brojnom hrvatskom zajednicom, s udjelom od 21,7 posto.

Ovi podaci pružaju jasniju sliku o poreznim opterećenjima u različitim europskim zemljama, pokazujući da Hrvatska, unatoč percepciji, nije među zemljama s najvišim poreznim opterećenjem.