Dobra vijest za stanovnike Čučerja i Markuševca: Gradnja zamjenskih kuća mogla bi završiti do kraja 2025.

Posljedice potresa u Čučerju (Foro: Bruno Konjevic / CROPIX)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u srijedu da bi gradnja zamjenskih obiteljskih kuća u sjevernim dijelovima Zagreba koje je u ožujku 2020. pogodio potres, mogla završiti do kraja sljedeće godine, dok će obnova zgrada u centru Zagreba trajati nešto dulje.

“Nadam se da ćemo, kad je riječ o gradu Zagrebu i zamjenskim kućama, u potpunosti biti gotovi do kraja 2025., a ovaj drugi dio, koji se tiče konstrukcijske obnove brojnih zgrada u centru, trajat će nešto dulje. Konstrukcijska obnova traje dulje, košta više, ali je zato protupotresna sigurnost na razini građevinskog standarda kakav je danas primjenjiv u Europi”, rekao je Plenković nakon obilaska izgrađene zamjenske obiteljske kuće u Markuševcu i župne crkve u Čučerju.

U potresu 22.ožujka 2020. najviše su pogođeni upravo Čučerje i Markuševac, stoga su brojne kuće morale biti srušene da bi se na njihovom mjestu mogle graditi nove kuće, kazao je premijer.

ZAGREPČANI RAZOČARANI U DRŽAVU Stanovnici Čučerja izgubili nadu u obnovu: ‘Kaj oni čekaju da nas zatrpa ili da umremo?’

Obilazi gradilišta

Prije toga, zajedno s ministrom graditeljstva Brankom Bačićem obišao je gradilište višestambene zgrade u Đorđićevoj ulici u centru Zagreba.


“Država i Grad Zagreb participiraju u obnovi ove zgrade, s 25 stambenih jedinica, s ukupno 80 tisuća eura. Takvih projekata u središtu Zagreba ima 360, oni će omogućiti našim sugrađanima da dugoročno osiguraju protupotresnu zaštitu njihovih zgrada te da se obnove njihovi stanovi” rekao je.

U cijelom gradu ima oko 3 tisuće obnovljenih lokacija, napomenuo je Plenković. Do sada je u procesu obnove potrošeno oko 2,5 milijarde eura, od kojih oko 1,15 milijardi dolazi iz Fonda solidarnosti EU, dodatnih 1,15 milijardi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ostalih 300 milijuna eura su nacionalna sredstva.

Predsjednik Vlade ustvrdio je da ovako veliki angažman građevinskog sektora na obnovi kuća, višestambenih zgrada, škola, bolnica, fakulteta i drugih javnih zgrada pridonosi rastu BDP-a.

Posljedice potresa u Zagrebu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)


Komentari