Građevinski biznis cvjeta: Ovo su najtraženiji stanovi i lokacije u Zagrebu, potencijalnih kupaca ima i viška

Foto: Darko Tomas / CROPIX

U Zagrebu se proda čak 95 posto novoizgrađenih stanova i to po cijeni nerijetko većoj od 3000 eura po metru četvornome, a građevinske tvrtke istodobno imaju duge liste mogućih kupaca čak i za neizgrađene stanove.

Tvrtka VMD, recimo, u Zagrebu nudi dva nova projekta. Iako nije zabodena nijedna lopata, za njezin projekt u Ulici kneza Branimira, iza bivše Tvornice Nade Dimić (nedaleko od Tvrtkove ulice i Parka kralja Petra Krešimira IV.) rezervirani su, doznaje Index, svi stanovi. Iako su iz VMD-a ostali bez komentara na tu temu uz napomenu direktora Nevena Mikca da je riječ o projektu koji je tek pred realizacijom, postoji nekoliko stotina kandidata “viška” za stanove.

Cijene stanova na Branimirovoj još nisu poznate, no doznajemo da bi se mogle kretati od 3200 eura naviše.

Zagrepčani za kvadrat stana traže više od 2.000 eura, a realno ga prodaju za čak četvrtinu manje

Drugi ovogodišnji projekt VMD-a je poslovno-stambeni blok u Ulici Charlesa Darwina, nedaleko od Veterinarskog fakulteta i Heinzelove ulice. Ondje će graditi oko 200 stanova, a cijene se kreću od 2300 eura. Gradnja počinje na proljeće, a useljenje se očekuje do kraja 2021. godine. I taj je projekt u samom začetku, no i tu postoji lista mogućih kupaca, koja dvostruko premašuje broj stanova koji će biti ponuđeni na prodaju.

Tvrtka J.G. Projekt gradi 125 stanova u Ulici Andrije Žaje.  Prosječna površina stana je 80 metara četvornih, a cijena kvadrata je 2350 eura. Useljenje je za otprilike dva mjeseca.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović ističe da kod kupaca veliku ulogu ima ugled građevinskog poduzeća koje gradi stanove. Tvrtke koje su godinama radile na svojem ugledu i koje su kvalitetno gradile sada, kako kaže, bez ikakvih problema prodaju stanove, ali i poslovne prostore. U svakom trenutku imaju veliku mailing listu mogućih kupaca iako su im projekti tek u pripremi, a cijene metra četvornog “skaču u nebo”.

U Europi odredili maksimalnu cijenu po kvadratu: Može li i Hrvatska regulirati tržište najma?

Prema njegovim podacima, prosječna cijena metra četvornog u novogradnji u Zagrebu lani je bila 2700 eura, a prodano je 95 posto stanova ponuđenih tržištu. Naravno, novi stanovi skuplji su što su bliže centru, a na rubnim dijelovima grada stanovi se mogu naći po cijeni od 2000 eura po metru četvornome, katkad čak niže.

S druge strane, prosječna cijena rabljenog stana u Zagrebu, ističe Ranilović, nešto je viša od 1500 eura. Proda se tek svaki šesti rabljeni stan, a interes nije prevelik.

“Neusporediva je kupnja novog stana sa starijim stanom. Oni koji imaju novca traže najbolje, oni koji ga nemaju zadovoljit će se i s manje kvalitetnim objektom”, kaže Ranilović.

Mnogi bi, međutim, uz spomenute cijene koje bi mogle samo rasti, bili sretni da se domognu bilo kakvog stana. Naime, prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu je 7.487 kuna, dakle oko tisuću eura, što je dovoljno tek za dvije trećine prosječne cijene kvadrata rabljenog stana u glavnom gradu.

Rast cijena stambenog prostora: U Zagrebu kvadrat poskupio 800 eura


Komentari