USPRKOS ODBIJENICI IZ GRADA Humanitarci iz Španskog ipak najavljuju Advent u kvartu

Advent u Španskom
Advent u Španskom: Foto: Facebook/Rekreativan kvart

Prošle godine, usprkos pandemijskom Božiću, pa čak i potresu, blagdanski duh uspio je oživjeti zagrebačku zimu, pa čak i na mjestima gdje prethodno nije stanovao.

Prošlogodišnji Advent kod nas doma u Španskom na trgu Ivana Kukuljevića, popularnom Kuksi, okupio je velik broj što stanovnika Španskog, a što stanovnika okolnih kvartova Stenjevca, Malešnice, Prečkog i Rudeša. Iako je hvalevrijedna manifestacija imala humanitarni karakter, ipak je zaradila policijsku prijavu i to zbog – širenja zaraze.

Ove godine, čini se, opet drama!

I ove godine se ponavlja drama, ali ne zbog nepoštivanja protuepidemijskih mjera već zbog javnog natječaja za postavljanje adventskih kućica u Španskom – koji nije održan.

Naime, udruga Rekreativan kvart podnijela je početkom listopada Gradskom uredu za prostorno uređenje zahtjev za izdavanje rješenja za postavljanje komercijalnih kućica i bine za scenske nastupe školaraca i vrtićke djece iz Španskog, u Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, od 27. studenog do 07. siječnja 2022. godine, u svrhu humanitarne manifestacije ,,Advent kod nas doma u Španskom”.

Navedeni zahtjev je odbijen prema Članku 25.st.1. koji propisuje da se lokacije-mjesta na površinama javne namjene za postavljanje pokretnih naprava za prigodnu prodaju i ugostiteljske usluge za uskrsne i božićne blagdane dodjeljuju javnim natječajem. S obzirom na navedeno, iz Ureda kažu da nemaju pretpostavki za pokretanje postupka, te odbijaju zahtjev Udruge.

Dodaju, da se moguće žalbe ne dostavljaju njima nego Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, što je udruga predala s današnjim danom.
Kako stvari stoje, ova neprofitna organizacija koja je imala za cilj pomoći potresom stradalim obiteljima Zagreba koje se još uvijek nalaze u Hostelu Arena, njih 193., trebala se obratiti putem natječaja, a sam natječaj za područje njihove Gradske četvrti nije niti bio raspisan – to je razlog zašto Advent u Španskom nije dobio “zeleno svijetlo” Gradskog ureda.

Ono što zanima predstavnike udruge jest kako da se prijave na natječaj koji nije raspisan. Unatoč, pa i usprkos odgovoru, žalbu na rješenje su ipak predali, te očekuje pozitivan ishod. No, isto tako najavljuju da će se humanitarna manifestacija u Španskom ipak održati!


Komentari