Zagrepčanin Zdenko pati zbog teške bolesti: ‘Doživio sam da je pronađen lijek, ali država nam ga ne da’

KB Dubrava, ilustracija (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

U subotu u KBC-u Zagreb organizirana je javnozdravstvena akcija tijekom koje su organizirani besplatni preventivni pregleda jetre. Subota je bila i u znaku bolesti štitnjače dok je svibanj mjesec svjesnosti o zatajenju srca.

Uslijed brojnih vijesti o ovim bolestima na koje su liječnici i udruge upozoravali tijekom vikenda u redakciju nam se javio Zagrepčanin Zdenko koji želi skrenuti pozornost na još jednu neugodnu bolest i probleme s kojima se susreće.

“Bolest koju spominjete fakat je grozna, ali ni moja ne zaostaje: Lyme borelioza (lajmska bolest). Ima nas malo kroničnih pa nikoga ne zanimamo. Nakon skoro 50 godina doživio sam da je pronađen lijek, ali je veselje bilo kratko: država nam ga ne da!

Lijek nije skup, nema nuspojava, koristi se za druge svrhe ali za našu bolest ga ne daju, premda u SAD ga uspješno koriste godinama i već su tisuće izliječenih (tamo je puno više bolesnih). Obratio sam se ministru, HZZO, Plenkivićevom uredu, bolnici Fran Mihaljević, … sve uzalud. Pomozite”, požalio se.

Liječnici upozorili na tešku bolest koja ne pokazuje simptome: ‘Ali doktore ništa me ne boli’


Što je Lajmska bolest (LYME BORELIOZA)

Lajmsku bolest uzrokuje borelija, bakterijom iz roda Borelia Burgdorferi, koja može preživjeti u raznim tkivima dugi niz godina i uzrokovati kroničnu povratnu bolest, godinama nakon ugriza krpelja i akutnog stadija rane bolesti, čiji se simptomi sele u tkiva, oponašajući različite bolesti.

Nakon ugriza zaraženog krpelja, borelija se razmnožava s odgodom za 10 do 24 sata, pa ugrizenu osobu treba pažljivo pratiti mjesec dana, kako bi se uočili simptomi rane bolesti (kožne promjene) i povećanje temperature iznad 38 °C.

Iako se ne preporučuju rutinska antibiotska prevencija i testiranje na borelije nakon ugriza krpelja, da bi se izbjegao rizik komplikacija u slučaju ugriza krpelja u poznatim endemskim područjima, koji je na koži ostao dulje od 36 sati, savjetuje se jednokratna preventivna primjena 200 mg doksiciklina.

Ako zaraženi krpelj ugrize trudnicu, povećan je rizik od spontanog prekida trudnoće, prijevremenog poroda, smrti novorođenčeta ili kongenitalne borelioze novorođenčeta. Dojiljama se ne preporučuje dojenje za trajanja akutne bolesti i aktivne infekcije, odnosno liječenja.

Simptomi

Infekcija borelijom može biti bez simptoma ili pokazuje širok raspon simptoma zbog zahvaćenosti raznih tkiva (koža, zglobovi, srce, bubreg, jetra, oči, živčani sustav…), kroničnog tijeka.

Bez liječenja, lajmska bolest se može pogoršati. Simptomi se često pojavljuju unutar 3 do 10 tjedana nakon uboda krpelja. Ovaj stadij je često ozbiljniji jer dolazi do rasapa bakterija krvlju i limfom po tijelu, uz pojavu osipa poput onoga u prvom stadiju, ali na drugim mjestima na tijelu, zatim pojavu “satelitskih” prstenastih lezija kože na raznim dijelovima tijela, uz povećanje limfnih čvorova i slezene.

Zbog prodora bakterija u središnji živčani sustav, jedan do šest mjeseci nakon pojave migrirajućeg eritema moguće su smetnje u provođenju srčanog mišića (nepravilni otkucaji srca) i razvijaju se neurološki simptomi:

-bol ili ukočenost u vratu

-slabost mišića na jednoj ili obje strane lica

-bol koja počinje u leđima te se širi u kukove i noge-

bol, utrnulost ili slabost u rukama ili stopalima

-bolna oteklina u tkivu oka ili očne vjeđe

-bol u oku ili gubitak vida zbog imunoloških reakcija u očnim živcima.

Bolest bez milosti: Za oboljele kažu da su lijeni, sve im je teško, jedva idu uz stepenice, lako se uspušu

Kasna perzistentna, kasna diseminirana ili samo kasna lajmska bolest (nakon četiri mjeseca, čak i godinama kasnije.

Manifestira se kod osoba koje nisu izliječene u ranim stadijima. U ovoj fazi moguća je pojava simptoma iz ranijih faza, ali i drugih simptoma.

Javlja se niz simptoma bolesti centralnog i perifernog živčanog sustava, a mogući su i ozbiljni psihijatrijski simptomi (napadaji panike, dezorijentacija, halucinacije, impulzivno nasilje, manično ili opsesivno ponašanje, paranoja, shizofreniji slična stanja, suicidalne težnje, demencija i drugi simptomi), promjene na očima, koži, srcu i krvnim žilama, zglobovima, jetri, plućima, mišićima, želucu i crijevima.


Komentari