Zagrebačka bolnica u svjetskom vrhu: Liječnici transplantirali pet organa kod jednog pacijenta

Velika uspjeh liječnika iz KB Merkur, ilustracija (Foto: Pixabay)

U Kliničkoj bolnici Merkur je ovog tjedna prvi puta napravljena transplantacija pet organa kod jednog pacijenta: želuca, tankog i debelog crijeva, jetre, gušterače. Time je Klinička bolnica Merkur svrstana u sam vrh svjetskih centara izvrsnosti za multiorgansku transplantaciju.

Inače, danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, a Hrvatska uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa. Samo prošle godine izvršeno je 300 transplantacija solidnih organa.

“S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika,“ izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zahvala svih darivateljima

Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno – 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.

“Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava,“ naglasio je Beroš.


Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program.

Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika u borbi protiv opake bolesti


Komentari