Mračna strana popularne industrije: Osvojio 750.000 eura, ali tek je onda uslijedio pakao

Muškarac, ilustracija (Foto: Pixabay)

U ponedjeljak 3. lipnja u 20.15 sati na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) emitirat će se dokumentarni film “Klikom do oklade – Kladionice na dobitku” (orig. naslov “Click bet” ).

Ovisnost o klađenju gorući je problem i ključno pitanje javnog zdravstva diljem svijeta. Sportsko klađenje postoji oduvijek. No nekoć ste morali otići u kladionicu da biste se kladili. Početkom 2000-ih internet i promjene u zakonima EU-a unijeli su revoluciju u taj sektor.

U proteklih 20 godina tržište je s 250 milijuna eura naraslo na 9,8 milijarda eura. To je povećanje od 4000%. Iako se maloljetnici ne smiju kladiti, platforme za klađenje beskrupulozno vrbuju tinejdžere.

Uništavaju se životi i obitelji, a država ubire novac: ‘Najgori način za punjenje proračuna’

Veliki dugovi

Zbog toga je polovica svih igrača mlađa od 25 godina. Većinom su muškarci. I dok onima koji redovito dobivaju nameću ograničenja na račune, oni koji su već dužni redovita su meta besplatnih ponuda i programa vjernosti kako bi ih što više namamili.


Raphael je već izgubio desetke tisuća eura na platformi za internetsko klađenje kad su ga pozvali da se pridruži njihovu programu za posebne članove. Svojoj je vezi rekao da je u velikim dugovima i da mora prestati, ali oni su mu i dalje slali ponude. Onda je osvojio glavni zgoditak od 750.000 eura, unatoč nevjerojatno lošim izgledima.

Ivana Kekin svjedoči o velikom problemu: ‘Moji kolege hvataju se za glavu’

Ali kada je istoga trenutka pokušao podignuti novac kako bi podmirio dugove, blokirali su ga i poticali da se nastavi kladiti. Na kraju je u 36 sati izgubio sve, unatoč opetovanim pokušajima da podigne novac. Prema različitim istraživanjima, klađenje europske zemlje stoji dva ili tri puta više nego što im donosi.

Danas kladionice u mnogim zemljama još nisu podložne nikakvim propisima ni ograničenjima kada je riječ o oglašavanju, besplatnim okladama, posebnim programima za članove ili sportskim sponzorstvima. Naša istraga otkriva ružnu istinu koja se krije iza ove predatorske industrije. Čut ćemo osobne priče onih kojima je sportsko klađenje uništilo život.


Komentari