Panika u Zagrebu oko planova za Palmotićevu: Korlaet smiruje, kaže da su krivo shvatili

Raspisan je natječaj za trajno rješenje (Foto: Google Maps/ CROPIX)

Nakon privremenog rješenja, projekt pješačke zone u Staroj Vlaškoj ide u trajnu preobrazbu. Raspisan je javni arhitektonsko-urbanistički natječaj kojim se traže najbolji projekti za trajno uređenje Vlaške u potezu od Draškovićeve do Palmotićeve ulice.

Omiljena stara zagrebačka ulica više nikad neće biti ista: Promjene su i službeno krenule

“Projekt će uključivati i novo opločenje i novu urbanu opremu i novu rasvjetu i isto tako novu trajnu sadnju što je isto tako važno. Na osnovu tog nagrađenog rješenja ćemo tijekom 2024.-te izrađivati projektnu dokumentaciju”, rekao je u utorak zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Područje obuhvata natječaja obuhvaća, dakle, prostor Vlaške ulice, od Branjugove/Palmotićeve do Draškovićeve ulice. Površina obuhvata iznosi približno 3700 m².

Planira se i prometno rješenje

S obzirom da novo rješenje obuhvaća i trajno prometno rješenje koje bi prednost trebalo staviti na kretanje pješaka. Vizualizacija također obuhvaća i dio Palmotićeve, zbog čega su među stanovnicima počele kretati priče da to znači velike prometne probleme za stanovnike centra, a posebice Podsljemena.

Vizualizacija obuhvata stare Vlaške (Foto: Grad Zagreb)

Neki su zbog toga pomislili da bi moglo doći do trajnog prekida prometa tim dijelom Palmotićeve, što bi značilo još veće prometne gužve u ostatku središta grada. Valja spomenuti i da velik dio stanovnika Podsljemena upravo Palmotićevu koristi za spajanje na zeleni val.

Korlaet objasnio sve

O tome smo kontaktirali dogradonačelnika Korlaeta koj smiruje situaciju i kaže da nema govora o ukidanju prometa Palmotićevom. “Naravno da se ne ukida promet Palmotićevom. Obuhvat je takav radi oblikovnog kontinuiteta/nadovezivanja na Trg Europe (ta zebra može biti drugačije oblikovana od običnog asfalta). Sve je jasno iz programskog zadatka”, objasnio je.

Novi plan za Staru Vlašku: Priprema se natječaj, a predviđene su i bogate nagrade

Arhitekti imaju do 20. prosinca za postavljanje pitanja u vezi natječaja i projekta, a svoje radove moraju predati do 9. siječnja u 15 sati. Nagradit će se pet najboljih radova. Najbolje rješenje osvojit će 84.000 kuna (11.138 eura), drugo najbolje 52.500 (6.967 eura), a treće 31.500 kuna (4.180 eura).

Cilj je Vlašku pretvoriti u urbano središte za okupljanje stanovnika. Planirani su brojni kulturni i drugi sadržaji. Do prije nekoliko mjeseci prostor je bio ukrašen žardinjerama i street artom, no to je uklonjeno te se čeka realizacija trajnog rješenja.

 


Komentari