Novi plan za Staru Vlašku: Priprema se natječaj, a predviđene su i bogate nagrade

Stara Vlaška (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

Dio Stare Vlaške prije godinu dana postao je pješaka zona, a prostor je bio ukrašen žardinjerama sa zelenilom, a tlo sa šarenim street artom. No, kad su u rujnu djelatnici gradskih komunalnih tvrtki počeli uklanjati velike žardinjere, neki su pomislili da se od pješačke zone na kraju odustalo.

Što će biti sa Starom Vlaškom: Otkrili smo Tomaševićev plan za ovu pješačku zonu

No, staro uređenje stare Vlaške oduvijek je trebalo biti samo privremeno, potvrdili su iz Grada, a kako bi prostor uistinu zasjao potrebno je napraviti idejno rješenje i projekt po kojem bi se radila trajna preobazba.

Kako saznajemo, natječaj za takvo rješenje trebao bi se raspisati ovaj ili sljedeći tjedan, a najbolje ideje očekuje i novčana nagrada. Prije raspisivanja natječaja u Gradu Zagrebu pripremili su i nagradni fond vrijedan 27.871,79 eura, odnosno 210.000 kuna.

Novi vizualni identitet

Nagradit će se pet najboljih radova. Najbolje rješenje osvojit će 84.000 kuna (11.138 eura), drugo najbolje 52.500 (6.967 eura), a treće 31.500 kuna (4.180 eura).


Novčana nagrada pripast će i četvrtom najboljem idejnom rješenju, i to u iznosu od 25.200 kuna (3.344 eura) a petonagrađeni osvojit će 16.800 kuna (2.229 eura).

Pješačka zona u Staroj Vlaškoj (Foto: Čitateljica)

Ovim natječajem odredit će se novi vizualni identitet pječaške zone koji je zamišljen da bude mjesto za druženje izolirano od prometne buke i smrada auspuha. No, ideja proteklih godinu dana baš i nije zaživjela.

Kako smo izvijestili prilikom naše posjete Vlaškoj u rujnu, prostor nije  bio frekventno posjećen, a vozila su kršila propise i prolazila po ulici iako im je to bilo zabranjeno.

Prostor nije zaživio

“To je na kraju tako loše organizirano. To na kraju uopće nije zaživjelo, nije se ništa značajno dogodilo, auti su nastavili voziti, a mi smo bili na gubitku”, rekla nam je tom prilikom vlasnica jednog od lokala u Staroj Vlaškoj.

(Video) Tomašević otvorio novu pješačku zonu: Opet došao Pernar praviti probleme

Kaže da joj je žao što se sve tako završilo, jer se zaista nadala da će uređenje pješačke zone sa sobom donijeti i nove mušterije i život u zapuštenu ulicu. No, govori, to se uopće nije dogodilo.

“Oni koji su znali autom stati kod nas i popiti kavu to više nisu radili, a nije se dogodilo ništa od oživljavanja prostora. Sve je to ispalo tako tužno i baš sam ljuta oko toga”, govori nam slastičarka.


Komentari