ODLAZI JOŠ JEDAN SIMBOL TREŠNJEVKE: ‘Bilo je pitanje trenutka kad će zidovi nekadašnjih tvorničkih hala popustiti – zbogom Vesna’

Foto: Muzej susjedstva Trešnjevka / Facebook

Tvornica konfekcije Vesna svojevrsni je simbol radničke Trešnjevke. Smještena je na Novoj cesti od 1955. godine, ali napuštena proteklih dvadeset godina, a posljednjih dana demolirana do temelja kako bi se izgradio stambeno – poslovni kompleks.

Nakon privatizacije Tvornice konfekcije Vesna, stečaj je proglasila 2000. godine dok je likvidacija je provedena 2005. godine. Proteklih dvadeset godina nekadašnja tvornica koja je proizvodila žensku konfekciju i zapošljavala oko tisuću radnica i radnika, zjapila je prazna.

Tvornica konfekcije Vesna, foto: Mapiranjetresnjevke.com

Na adresi Nova cesta 57 gradit će se novi luksuzni kompleks za stanovanje i poslovanje i to na prostoru od preko 13 tisuća metara kvadratnih.

Već smo ranije izvijestili o namjeri ulagača da pretvore nekadašnju tvornicu u stambenu oazu u nikada napučeniju, ali kvadratom vrlo skupu Trešnjevku.

Novi stambeno – poslovni kompleks na Novoj cesti 57, foto: Alleghenyfinancial.com

Pa će tako budući stambeno – poslovni kompleks imati zelenu oazu, unutrašnji nadzor, podzemnu garažu s punionicom za električne automobile, a fasada će biti ostakljena.  Investitor projekta je Allegheny Financial iz kojeg ističu da je projekt napravljen prema najsuvremenijim tehnološkim standardima, a posebno se pazilo na energetsku učinkovitost

Zbogom prošlosti!

Ovih dana krenulo je i rušenje stare tvornice kako bi se napravilo mjesta za buduću zgradu, izvijestili su emotivnoj objavi iz Muzeja susjedstva Trešnjevka.

“Kaputi su nadživjeli beton. Bilo je pitanje trenutka kad će zidovi nekadašnjih tvorničkih hala popustiti pod pritiskom kapitalističkog žrvnja i pretvoriti ono što se već godinama naziva ruglom, u ‘poslovno-stambeni kompleks’. Zbogom Vesna!”, oprostili su se od tvornice Trešnjevčani.

U komentarima su također stanovnici Trešnjevke podijelili svoje mišljenje o novoj zgradi, ali i činjenici da je stajala napuštena – predugo.

“Bilo je samo pitanje vremena”, stoji u jednom od komentara, dok drugi piše kako “napokon, to je ruglo stajalo predugo napušteno”.

U drugom pak, “Sada će se dobro unovčiti skupi kvadrati i zauvijek zbogom mjestu koje je hranilo tisuće”, napisano je u jednom od komentara.


Komentari