Haraju bolesti o kojima se ne priča: Više od 30 tisuća Hrvata završilo u bolnici

(Foto: Pexels)

Jedan od prioritetnih javnozdravstvenih izazova, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, čine problemi i poremećaji mentalnog zdravlja. Oni često počinju još u mlađoj odrasloj dobi te narušavaju kvalitetu života oboljelih i članova njihovih obitelji.

Mentalni poremećaji okarakterizirani su psihološkom, biološkom i socijalnom disfunkcijom pojedinca, a uključuju čitav niz simptoma i smetnji. Kriteriji za dijagnozu su ispunjeni kada su skupovi simptoma relativno teški, dugotrajni i popraćeni smanjenjem funkcionalne sposobnosti ili invaliditetom.

Mentalni poremećaji čine oko 6% u ukupnom bolničkom pobolu u Hrvatskoj, a najveći broj hospitalizacija je u dobi od 20 do 59 godina. Prema ovim podacima, mentalni poremećaji su zapravo jedni od vodećih uzroka bolničkog pobola u radno aktivnoj dobi, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

(Foto: Unsplash)

Česte hospitalizacije

Mentalni poremećaji dovode do stigmatizacije te kod oboljelih izazivaju veliku subjektivnu patnju. Tako su u 2022. godini u Hrvatskoj registrirane ukupno 30.522 hospitalizacije zbog mentalnih poremećaja te se ova skupina, s udjelom od 5,1%, nalazila na 10. mjestu u ukupnom broju hospitalizacija u Hrvatskoj. Prema broju hospitalizacija za dob 20-59 godina nalazili su se na 4. mjestu s udjelom 8,8%.

Što se tiče najučestalijih dijagnoza, statistički podaci pokazuju sljedeće. Mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom, shizofrenija, depresivni poremećaji, mentalni poremećaji zbog oštećenja i disfunkcije mozga i tjelesne bolesti te reakcije na teški stres i poremećaji prilagodbe, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), kao zasebne dijagnostičke kategorije, predstavljaju skoro 60% svih uzroka hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja. Nadalje, prema broju  korištenih dana bolničkog liječenja znatno je prednjačila shizofrenija, s udjelom od čak 27,6%.

Što se tiče razlike među spolovima, muškarci su u 2022. godini najčešće bili hospitalizirani zbog mentalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom, a žene zbog depresivnih poremećaja.


Zagrepčanka Iva pokucala na vrata liječnici pa ostala u šoku: ‘Smrznula sam se od rečenice koju mi je rekla’

Ipak, bilježi se pad hospitalizacija

Što se tiče mentalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom, oni su najčešći uzrok hospitalizacije unutar same skupine mentalnih poremećaja u Hrvatskoj. Od 1995. se bilježi uzlazni trend broja i stopa hospitalizacija koji je trajao do 2008. godine, a nadalje se bilježi pad. Tako je 1995. godine, prosječno trajanje liječenja bilo je 35 dana, a 2022. pak 21 dan.

Slično je situacija i sa depresivnim poremećajima. Od 1995. do 2009. godine prisutan je uzlazni trend, sa znatnim porastom broja i stope hospitalizacija, ukupno i prema spolu. Idućih pet godina, od 2010. do 2015. godine, stopa oscilira, a narednih se godina bilježi pad. Prosječno trajanje hospitalizacije 1995. bilo je 32 dana, dok se 2022. godine taj broj smanjio na 22,5 dana.

Čudni prizori u kvartu zabrinuli Zagrepčane: ‘Kao da umiru od nekog neurotoksina’


Komentari