GRADSKI STANOVI ‘NA BUBNJU’ Grad je u Javno savjetovanje poslao prijedlog o prodaji gradskih stanova, a evo tko ide bez javnog natječaja

Stanovi, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Grad Zagreb u Javno savjetovanje poslao je  prijedlog prema kojem se mijenjaju uvjeti prodaje stambenih prostora u vlasništvu Grada Zagreba. Na prodaju mogu ići stanovi koji se koriste i u kojima neprekidno prebivaju (pet) godina, fizičke osobe, hrvatski branitelji kojima pravo na kupnju odobrava Ministarstvo branitelja.

Foto: APN

Do sada je Grad Zagreb omogućavao da stanove u njegovu vlasništvu mogu otkupiti gotovo svi koji u tim stanovima žive. Novom odlukom predlaže se da bez natječaja stanove mogu otkupiti samo oni za koje je to propisano Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, objasnili su nam iz Zagreba.

Zagreb je obavezan poštivati taj Zakon i omogućiti braniteljima koji zadovoljavaju uvjete koje propisuje Ministarstvo hrvatskih branitelja te koji 5 ili više godina stanuju u gradskom stanu da ga i otkupe.

Pored toga, odluka predlaže da se mogu prodavati oni stanovi koji su u tako derutnom stanju da bi ulaganje u njih za Grad bilo neisplativo, te oni stanovi koji nemaju sva potrebna obilježja stana (primjerice sanitarni čvor), kao i oni dijelovi stambenih prostora gdje Grad ima samo udio u vlasništvu, pa slijedom toga tim prostorima ne može upravljati.

Kako su nam objasnili iz Grada, glavna namjera ove odluke je smanjivanje broja stanova koje Grad može prodati, kako bi se očuvalo što više stanova u vlasništvu Grada te s ciljem jasnog definiranja onih slučajeva gdje Grad mora ili može prodati stanove.

Prema novoj Odluci, na Javnom savjetovanju, na javi natječaj ići će svi prostori osim onih koje će otkupiti sugrađani sa statuom branitelja, a po cijeni koju odredi Ministarstvo, stoji u Obrazloženju Odluke o prodaji stambenih prostora u vlasništvu Grada Zagreba.


Komentari