Pogledajte što se danas događalo na Trnju: ‘Tako se pokazuje ljubav prema svom gradu’

'Ako pušiš - baci opušak u koš, a ne na pod!', poručuje ova inicijativa građana (Foto: Čisteći medvjedići)

Dio zagrebačkog Trnja danas je ‘oslobođen’ od opušaka, a sve zahvaljujući inicijativi Čisteći medvjedići, čiji su članovi doslovno pomeli površinu oko Pučkog otvorenog sveučilišta. U dva i pol sata uklonili su više od dvadeset tisuća opušaka, a fotografije su objavili na društvenim mrežama.

‘Čujte i počujte, daje se na znanje da je još jedan ČIKolov iza nas. Petnaest hrabrih (što pušača, što nepušača) + Duma, vjerni čm pas, pokupilo je nevjerojatnih više od 21 tisuću čikova u dva i pol sata koliko je akcija trajala ispred Pučkog otvorenog učilišta’, objavili su na Facebooku.

Inicijativa Čisteći medvjedići je pravi primjer kako se voli svoj grad, smatraju mnogi Zagrepčani (Foto: Čisteći medvjedići)

Opušci su smrt za prirodu

‘Veliko hvala ekipi koja je podmetnula svoja leđa, koljena, ruke na ovaj hladni dan da još jedan dio Zagreba bude čišći’, napisali su Čisteći medvjedići, a potom i podsjetili da opušci izuzetno zagađuju okoliš jer u sebi, među ostalim, sadrže i plastiku.

‘Podsjećamo, od naših prvih akcija čišćenja opušci su nam vjerni neprijatelj koji nas prati u stopu. Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, misleći pogrešno da su biorazgradivi’, napisali su.

‘Ovom kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće’, istaknuli su.


‘Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80 % odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4,5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće’, podsjetili su građane.

Stanje oko Pučkog otvorenog učilišta prije akcije čišćenja (Foto: Čisteći medvjedići)

‘Izvor su štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv. Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže dok se zbog svoje male mase često prenose i vjetrom’, napisali su Čisteći medvjedići.

Akciji se pridružio i poznati bloger Ribafish (Foto: Čisteći medvjedići)

Očistili brojne kritične lokacije

‘Ako pušiš – baci opušak u koš, a ne na pod!’, zaključili su objavu na Facebooku. Brojni građani su im se zahvalili na predanom radu i trudu. ‘Tako se pokazuje ljubav prema svom gradu’, jedan je od komentara ispod objave o akciji koju je predvodila Marijana Žnidarec iz inicijative.

Podsjetimo, projekt Čisteći medvjedići za vrijeme pandemije pokrenuo je
Perica Štefan, komunikolog, povjesničar te organizator koncerata i drugih društveno-kulturnih događanja. Volonteri koje je okupio dosad su odradili mnogobrojne akcije čišćenja te potaknuli slične akcije u drugim hrvatskim gradovima.

Totalni zaokret u samo jednom danu: Centar Zagreba ‘otišao na godišnji’, pogledajte fotke


Komentari