Detalji tragedije na Markovom trgu: ‘Scena je bila kao na Kornatima, bojali smo se onog što je imao u vrećici’

Čovjek se zapalio na Markovom trgu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Iz Policijske uprave zagrebačke oglasili su se o incidentu koji se jutros dogodio na Markovom trgu, a u kojem je stradao muškarac nakon što se polio benzinom i zapalio pred zgradom Vlade.

“Policijska uprava zagrebačka zaprimila je u 9,37 sati dojavu da se izvan ograde na južnoj strani Trga svetog Marka, osoba zapalila. Policijski službenik koji obavlja poslove osiguranja uočio je mušku osobu kako se polijeva tekućinom te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio.

Policijski službenik je odmah aparatom za gašenje požara krenuo gasiti i ubrzo ugasio plamen, a po dolasku Hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu.

Prema informacijama liječnika, muškarac je teško ozlijeđen i životno ugrožen. Očevid je u tijeku a njime rukovodi zamjenik Županijskog državnog odvjetnika”, priopćili su iz Policijske uprave.

‘Stanje je vrlo ozbiljno’

Liječnica Gordana Štajminger novinarima je rekla kako je muškarac koji se zapalio na Markovom trgu na sebi imao naočale i masku koji su se potpuno rastopili. Rekla je i kako je nakon što je Hitna odvezla muškarca bilo još intervencija jer je pozlilo novinarima koji su tu scenu vidjeli.


Dodala je da je čovjek koji se zapalio bio propali kockar, kojega je žena lani isto prijavila, psihički rastrojen. “Stanje je vrlo ozbiljno, pacijent je životno i vitalno ugrožen”, kaže ona. Scena je, kako govori, bila “poput one na Kornatima kada su ljudi gorili”.

Muškarac koji se zapalio bio je u trenutku dolaska kontaktibilan, disao je i imao puls, a kad mu je liječnica prišla ponavljao je: “Vrećica, vrećica.” Liječnica kaže kako su se bojali da je u vrećici koja je bila pored njega eksploziv, ali se pokazalo da nije. Ona smatra da slučaj “nema političku pozadinu”. “Premijer je odmah izašao, kooridinirao je cijelu akciju i sve iskoordinirano na vrijeme i brzo”, rekla je.

Muškarac koji se zapalio je jako loše, liječnici priznali: ‘Ovakvo nešto nismo imali godinama’

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected])

Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected])


Komentari