ŽENE KOJE SU ‘PROVALILE’ U MUŠKI SVIJET: Nogometašice Agrama nemaju sponzore, snalaze se same i osvajaju prvenstva (FOTO)

Facebook/ ŽNK Agram

O ženskom nogometu, nažalost, ne govori se mnogo, odlučili smo to promijeniti.

Ženski nogometni klub Agram osnovan je 2000.godine na incijativu Željka Kurevije. Temeljna ideja bila je da djevojke nastupaju kao malonogmetni klub, a godinu dana od osnutka to se i dogodilo.

Na turnir su pozvani svi prvoligaški ženski klubovi, i na iznenađenje organizatora svi su se odazvali, što im je zagolicalo maštu. Ako je tolika zainteresiranos za mali nogomet, pa kolika bi tek bila kada bi cure igrale veliki?

S početkom te zime prije 15 godina počeli su i treninzi i pripreme u dvorani, a zaniteresiranih je bilo sve više i tu počinje priča o trofejnim ženama u “muškom” svijetu.

Facebook/ ŽNK Agram
Facebook/ ŽNK Agram

Razgovarali smo s predsjednikom kluba Željkom Kurevijom koji nam je otkrio kakva je atmosfera u ŽNK Agram kojeg je osnovao jer je bilo previše zainteresiranih djevojaka da bi se takva prilika propustila.

“Pozvan sam da jednoj osobi nešto pomognem u jednom klubu oko organizacije i nakon odlaska iz tog kluba djevojke su me zvale pa sam im iznajmio teren za igru i svakim danom bilo ih je sve više i više i jednostavno me primorale da se osnujemo i krenemo u natjecanje i eto traje 16 godina“, prisjetio se Kurevija.

Nogomet je samo sport, i za žene i muškarce

Nogomet se i dalje percipira kao muški sport, a ove djevojke se fantastično snalaze na “muškom” terenu i sve ih je više zainteresiranih.

“U zadnjih nekoliko godina napravljeni su veliki koraci u razmišljanju i djevojke od 6 godina već sad žele trenirati i igrati, i mi lobiramo da je to samo sport kako za mušku, tako i za žensku populaciju“, govori predsjednik.

Facebook/ ŽNK Agram
Facebook/ ŽNK Agram

Svojom igrom ove nogometašice ruše stereotipe o tom sportu koji se često naziva najbitnijom sporednom stvari na svijetu, ali svakako im nedostaje zastupljenosti u medijima.

Imaju one jako puno samopouzdanja, a u javnosti treba dati podršku prvo Grad pa isto tako mediji u svakidašnjem infomiranju kao što je to u Europi”, priča nam.

Četiri kategorije igračica

Nogomet žele zaigrati i djevojčice, a mogu početi čim krenu u prvi razred osnovne škole. 

“U našem klubu imamo 4 kategorije i treniraju od 6 godina, a najstarija igračica ima 24 godine. Većinom su to srednjoškolke i djevojke na fakultetu”, kazao nam je Kurevija te dodao kako najviše dolaze djevojčice od 7 do 14 godina, koje se onda natječu od 9. godine.

Facebook/ ŽNK Agram
Facebook/ ŽNK Agram

Na pitanje “Kako je raditi s djevojkama?“, odgovara:

“Jednostavnije nego s muškima. Imaju svojih mušica ali su savjesne i trude se“, dodao je i kako nema puno razlika između ženskog i muškog nogometa, ali i da su cure ipak u prednosti zbog jedne stvari.

“Razlika je u fizičkoj snazi i brzini, a tehnika ide na stranu djevojaka koje to brže upijaju“.

Natjecanja, nagrade i trofeji

U ŽNK Agram smjestile su se na visokim pozicijama na ljestvicama, kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama, a evo i što su sve osvojile.

“Kadetkinje do 17 godina su 4 godine prvakinje Hrvatske, 8 godina prvakinje regije sjever-zapad. Od prošle godine su i prvakinje u 4. muškoj ligi u kategoriji mlađih pionira ZNS-a u našem gradu, a pobjednice su ili visoko kotiraju na raznim turnirima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Mađarskoj, Italiji…”, nabraja predsjednik kluba.

Facebook/ ŽNK Agram
Facebook/ ŽNK Agram

Najveći problem s kojim se klub susreće je dakako novac.

“U proračunu smo grada, ali ta sredstva nisu adekvatna za ovaj stupanj natjecanja. Nemamo niti jednog sponzora i snalazimo se na razne načine da preživimo naša putovanja”, priča nam.

Samo ove godine Seniorke će u prvenstvu putovati u Metković, dva puta u Split, Pregradu, Čakovec, Goričan, Slavonski Brod i Osijek.

Djevojke koje spadaju u kategoriju Mladeži putovat će u Rijeku, Pregradu, Čakovec, Goričan, Lepoglavu i Vrbovec, a za sredstva će se ponovo morati snaći.

Za kraj nam je Željko Kurevija kazao kako bi situacija bila puno bolja i kako bi puno više žena bilo zainteresirano kada bi se u medijima više čulo za njih i kada bi im financijska sredstva bila veća.


Komentari