Na Britancu je uz novu fontanu niknuo kip Blagoja Berse

FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb

Britanski trg ovih je dana pun noviteta – od novopostavljenog travnjaka gdje ne mogu prolaziti busevi do ponovnih popravaka, izgradnji, rušenja pa sve ispočetka.

Uz sve radove na Britanskom trgu “pojavio” se i kip Blagoje Berse, začetnika hrvatske glazbene moderne i značajnog hrvatskog skladatelja i pedagoga. Postavio je temelje modernom orkestralnom stilu kod nas, uveo u operu realističku tematiku, skladao prva impresionistički obojena djela i odgojio niz istaknutih skladatelja (od 1922.g. predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu).

Fotografiju je u utorak objavio Ivan Brnčić u grupi Zakaj volim Zagreb.

FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb

Građane je razveselila činjenica da se kip napokon nalazi na vidljivom mjestu, budući da je bista samo premještena na travnjak s livade udaljene dvadesetak metara. Nekoliko metara dalje nalazi se i glazbena škola koja nosi njegovo ime.

“Zakaj ne bi bil vidljiv i uljepšaval nam Britanac”, kazala je Gordana.

Zagreb mu, smatraju građani, duguje zbog sljedećeg: Zahvaljujući prijateljima nastanio se u zgradi Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta na Šalati gdje je živio oko dvije godine, a potom je dobio, također privremeno, stan u Gradskoj kući br. 2 na nekadašnjoj Ciglani. Tek od 1931. pa do smrti živio je u vlastitoj kući u Žigrovićevoj 4. Zagreb ga nije primio nimalo ljubazno, potucanje od jednog do drugog birokrata radi stana i zaposlenja bilo je teško i ponižavajuće i vjerojatno je uzrokovalo tešku upalu žuči, od čega je na kraju i umro.

>>> ‘Moja poruka Zagrepčanima? Ne pušite ove bijedne pokušaje političara pred lokalne izbore, Zagreb će vam to jednom zameriti!’

>>> Kaos na Britancu: Napokon dovršili rotor, a sad ga ruše jer su se precijenili za 120 centimetara


Komentari