Renato Petek tužit će Tomaševića: Grob Milana Bandića pored Arkada uništava Mirogoj, a postat će privatno vlasništvo

Foto: Zagreb.info

U tjednu pred nama obilježit će se prva obljetnica smrti najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nenadana smrt, nažalost, značila je da se na određen način mora improvizirati sa mjestom ukopa, kao i  izgledom groba, a kontroverze nisu prestale niti nakon sprovoda. Naime, pokojni Bandić niti godinu dana nakon smrti nije dobio nadgrobni spomenik jer je grobno mjesto u vlasništvu grada.

Na to su uoči obljetnice, prošlog tjedna, upozorili i njegova udovica Vesna, ali i dugogodišnji kolega i jedan od najbližih suradnika Ivica Lovrić. Nedugo nakon toga, a uoči sjednice Gradske skupštine Grad Zagreb je ipak pokrenuo proces prijenosa vlasništva sa Grada na obitelj Bandić, pa se tako očekuje i da će grob uskoro dobiti spomenik.

No, kako su Bandića pratile kontroveze tijekom života, tako ga prate i u smrti. Ponukan prijenosom vlasništva koje je Grad Zagreb napravio gradski zastupnik SDP-a Renato Petek, objavio je poduži status na Facebooku kojim upozorava da gradonačelnik Tomašević tim potezom postaje politički oportunist.

“Postaje li gradonačelnik Tomašević politički oportunist? Prijenosom prava korištenja grobnog mjesta bivseg gradonačelnika s Grada Zagreba udovici Vesni Bandić, Tomašević postaje sudionik ilegalnog postupka kreiranja grobnog mjesta kojim je počinjena devastacija kulturne baštine Mirogoja. To je grobno mjesto zasnovano izvan postojećih grobnih polja tj. protivno svim relevantnim propisima. Kako je izabrana lokacija za Bandićev grob?”, upitao se Petek na Facebooku.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Ukradena zelena površina Mirogoja

Naveo je i nekoliko činjenica zbog kojih smatra da se tim potezom uništava jedno najljepših europskih gradskih groblja:

“1. 27. veljače 2021. godine mjesto gdje je pokopan BM bilo je zelena površina izvan grobnih polja tj. područja predviđenog za ukope, tik uz zakonom zaštićene Arkade.
2. 28. veljače 2021. preminuo je Milan Bandić koji je po mišljenju njegovih suradnika, s obzirom na dugogodišnje upravljanje Zagrebom, trebao dobiti primjerenu grobnicu.
3. 28. 2. i 1.3. Bandićevi najbliži suradnici pokreću postupak ukopa, te se u rekordnom roku „sređuje“ sva dokumentacija (koju imam u posjedu), a iz koje je jasno da pravno propisana procedura nije poštivana, čime je od strane Bandićevih suradnika narušen pijetet posljednjeg počivališta Milana Banidća, koji svaki pokojnik zaslužuje.
4. Tim su postupkom formirana ne jedno, nego čak dva grobna mjesta za ukop šest pokojnika (?), koja su dobila oznaku 18/1 i 18/2, a za samu lokacija se „utvrdilo“ da se nalazi u sklopu susjednog grobnog polja 112A. Na takav je način „prošireno“ grobno polje za preko 100 kvadratnih metara na uštrb zelene površine neposredno uz pojedinačno zaštićene Arkade, a bez valjane dozvole nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Stoga ću protiv njih podići kaznenu prijavu zbog zlouporabe položaja i ovlasti.
5. Posljednjih tjedana Bandićevi suradnici iz BM365 vrše pritisak da se na toj lokaciji izgradi nadgrobni spomenik Milanu Bandiću, a da se pravo korištenja prenese na gđu. Bandić, čime će ta dupla grobnica biti pretvorena u privatnu obiteljsku grobnicu. U tome je posebno aktivan Ivica Lovrić kojeg je Tomašević zadržao na mjestu svog savjetnika, a prema posljednjim medijskim istupima u kojima notorni Lovrić hvali Tomaševića, baš će se to i ostvariti.
Očekujem da Tomislav Tomašević koji je u javnosti postao poznat kao borac za javni prostor i javne interese, zbog čega su mu građani dali svoje povjerenje, neće biti onaj koji će zbog privatnih interesa obitelji Bandić s pozicije gradonačelnika omogućiti trajnu devastaciju groblja Mirogoja i neprocjenjivih Bolleovih arkada”, napisao je Petek.
Posebno je Petek istaknuo Tomaševićevo aktivističko djelovanje spram privatiziranja privatnih i zelenih površina, pa je istaknuo kako je “na takav je način „prošireno“ grobno polje za preko 100 kvadratnih metara na uštrb zelene površine neposredno uz pojedinačno zaštićene Arkade, a bez valjane dozvole nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode”.
Istaknuo je gradski zastupnik Petek i da će podići tužbu zbog takvog nezakonitog postupanja i zbog zlouporabe položaja i ovlasti.


Komentari