Na dan izborne šutnje udruge spremaju prosvjed protiv Milana Bandića

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pod nazivom “Vrijeme je! Zagreb je spreman!” održat će se ove subote, 21. prosinca, s početkom u 16 sati na Trgu bana Jelačića.

Prosvjed je prijavljen policiji, a organiziraju ga Udruga građana Siget, Braniteljska udruga Vidra – Veterani i društvena akcija sa Zelenim odredom, Udruga za zaštitu okoliša UZOR iz Resnika, Udruga Eko-Zagreb, Inicijativa Samoborček, Inicijativa Hipodrom te građanska inicijativa Zagreb bez zračenja.

“Gradonačelnik Milan Bandić već duže vrijeme ignorira primjedbe i zahtjeve građana,građanskih Inicijativa i Udruga. Obratili smo se više puta gradonačelniku i članovima Skupštine Grada Zagreba kroz prosvjede, prijedloge sa argumentiranim rješenjima ali jaz između građana i vodećeg čovjeka grada Zagreba je sve veći. Na kraju je rezultiralo sazivanjem.

Ponašanje gradonačelnika Milana Bandića prerasla je u čisti despotizam. Njegovo ignoriranje, vrijeđanje građana, zastupnika i novinara koji se usuđuju komentirati njegov (ne) rad i pogodovanje određenim interesnim skupinama prevršilo je svaku mjeru.

Prije dva tjedna izjavio je kako za građane sprema dva iznenađenja za predstojeće blagdane. Jednu čestitku nam je realizirao uz pomoć 26 prodanih zastupnika u Skupštini – neprihvatljiv harač na džepove građana i građanki, protivno zakonskim propisima.
Drugo iznenađenje nam sprema u veljači kada na sjednicu dolazi sramotni GUP.

Želimo pokazati kako i mi mislimo na njega, te mu na glavnom gradskom trgu u svijetlu najskupljeg Adventa u Europi želimo uputiti naš zahtjev za Opozivom s mjesta Gradonačelnika. Predugo smo bili „fini“ i trpjeli njegovu bahatost. Došao je trenutak kada treba lupiti šakom o stol“, stoji u objavi ove inicijative.

„Zagreb odvaja 10% otpada, nema sustava gospodarenja otpadom ni pravedne naplate, ulice su zatrpane otpadom. Kaos kojem svjedočimo, posljedica je dugogodišnje politike s otpadom koju u Zagrebu provodi gradonačelnik Grada Zagreba. Nema niti jednog jedinog utemeljenog razloga za to, ni bilo kakvo poskupljnje usluge, osim pljačke građana koju i kroz otpad već 20 godina sistemski provodi gradonačelnik u cilju stjecanja profita pojedinaca i interesne grupacije. I ovo posljednje drastično poskupljenje je uvod u daljnju pljačku građana koja se nastavlja izgradnjom nepotrebnog i skupog Zagrebačkog centra za smeće sa spalionicom upravo u korist tih grupacija, a protivno interesima građana”, istaknula je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, Branka Genzić-Horvat.

Udruga eko Zagreb se protivi samovolji i privatnim interesima koji vladaju u gospodarenju otpadom u Zagrebu, a koji dovode do sve većih problema uključujući divlja odlagališta, prenatrpanost zelenih otoka i potencijalno plaćanje penala zbog nedostizanja ciljeva od 50% odvojenog prikupljanja otpada. Udruga već godinama upozorava na neodrživost trenutnog stanja i nepoštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom što dovodi do povećanih troškova koji se opet prelamaju preko leđa građana kroz skuplji mjesečni odvoz otpada.

“Veliki promašaj upravljanja gradom, doveli su do pogoršanja standarda većine zagrepčana, a uskoro bi mogao svojim potezima napraviti još veće probleme i štetu gradu.
Budući, da Milan Bandić ne poštuje mišljenje struke, već nameće svoju samovolju, postoji mogućnost da zauvijek izgubimo dijelove grada. Svjedoci smo izmjene GUP-a Zagreba, gradnje preplaćene žičare, uništenje Hipodroma i Brestovca, gušenja Zagreba u smeću, a sve te njegove najavljene projekte građani će otplaćivati tko zna koliko dugo. Svi ti nerazumni i nejasni potezi gradonačelnika Milana Bandića za dugi niz godina financijski će unazaditi grad Zagreb”, tvrde organizatori.


Komentari