Marže nekih artikala veće i za 595 posto, Vlada najavila kažnjavanja, ali i zaprijetila javnim obznanjivanjem

Foto: Pixabay

Državni inspektor Andrija Mikulić na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite istaknuo je kako je utvrđeno masovno nepoštivanje odluka Vlade o zamrzavanju cijena pojedinih proizvoda te je u tom razdoblju, marža brašna, dječje hrane i mesa porasla za 30 posto. Marža sredstava za dezinfekciju imala su maržu veću za 200 posto, a definitivni rekorder marža je za zaštitne medicinske maskice koja je porasla za čak 595 posto.

Vlada Republike Hrvatske, na svom je Twitter profilu predviđenom samo za vijesti o koronavirusu, objavila kako se kreće u kažnjavanje onih koji su tijekom pandemije koronavirusa podigli cijene svojih roba.

“Pravne osobe kaznit će se kaznama od 10 do 100 tisuća kuna. Dan je nalog da kazne budu maksimalne, uz zatvaranje na 30 dana za veletrgovine. Kod trgovina na malo izdavat će se rješenja sa zabranama te prakse”, napisali su.

Do danas je naplaćeno preko 1.3 milijuna kuna od pravnih osoba, a oko pola milijuna kuna od fizičkih osoba.

“Oni koji dva ili više puta budu uhvaćeni u dizanju marži bit će javno obznanjeni jer je u situaciji pandemije to u rangu ratnog profiterstva”, napisali su.


Komentari