Hrvatski savez gluhoslIjepih osoba Dodir plasirao novu digitalna platformu za samostalno učenje hrvatskog znakovnog jezika

Foto: Press

Hrvatski savez gluhoslIjepih osoba Dodir, pionir u edukativnim inovacijama na području poučavanja hrvatskog znakovnog jezika, plasirao je još jednu novu uslugu – online tečaj za samostalno učenje hrvatskog znakovnog jezika razine A1.1 – Početni HZJ.

A1.1 – Početni HZJ namijenjen je početnicima koji tek počinju učiti hrvatski znakovni jezik, ali i svima onima koji se žele prisjetiti njegovih osnova. Sastoji se od deset (10) tema i sadrži više od osam stotina (800) videosnimki koje će vas uvesti u svijet hrvatskog znakovnog jezika i kulture Gluhih.

Svaka tema sadrži rječnik znakova i fraza iz hrvatskog znakovnog jezika, zadatke kojima se uvježbava upotreba novih znakova u rečeničnom kontekstu, njihova pravilna izvedba te praktična upotreba stečena znanja o gramatici HZJ-a, vježbe razumijevanja i zanimljivosti iz kulture.

Odlični rezultati pilot projekta

Iza koncepta i sadržaja ovog novog projekta Saveza Dodir stoji Tajana Uzun, dugogodišnja
djelatnica Saveza na poslovima stvaranja edukativnih programa za poučavanje HZJ-a i za
edukaciju prevoditelja HZJ-a, po struci profesorica engleskog jezika i književnosti i pedagogije.

Također je izvorna govornica hrvatskog znakovnog jezika i čujuće dijete rođeno u obitelji gluhih i gluhoslijepih osoba (CODA).

„Savez Dodir ima dugu tradiciju poučavanja hrvatskog znakovnog jezika i 2005. godine izdao je prve udžbenike za poučavanje HZJ-a „Znak po znak“ u tri dijela nastavka. Od tada do danas mnogo se toga promijenilo, pa imamo situaciju da nekad pionirski udžbenici više nisu “user friendly“, a i činjenica je da posjedujemo puno više znanja o samom HZJ-u zahvaljujući dostupnim istraživanjima lingvistike HZJ-a koja se provode na Laboratoriju za istraživanje znakovnog jezika i kulture Gluhih pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Također, zahvaljujući projektima mobilnosti iz programa Erasmus+ imali smo nekoliko prilika za stjecanje dodatnih znanja i vještina u području poučavanja znakovnog jezika.

Osobno sam jako zadovoljna; edukaciju po ovom programu izvodili smo pilotno tijekom prošle godine s dvije grupe polaznika i rezultati su odlični. Naravno, moramo biti realni pri
procjenjivanju znanja i zaključiti da polaznik koji nije izložen jeziku niti ima s kim vježbati produkciju neće imati jednake rezultate kao netko tko je okružen zajednicom koja koristi HZJ. “, objasnila je Tajana.

Zajednički europski referentni okvir za jezike

U Europi, pa tako i u Hrvatskoj primjenjuje se jedinstvena klasifikacija stupnjva znanja jezika – „Zajednički europski referentni okvir za jezike“ (ZEROJ), koja na objektivan način opisuje znanje učenika stranih jezika te kriterije poučavanja. Upravo ZEROJ pruža osnovu za izradu jezičnih nastavnih planova i programa, smjernica kurikuluma, udžbenika itd.

S obzirom na to da na sveobuhvatan način opisuje što učenici moraju naučiti kako bi koristili jezik za komunikaciju te koja znanja i vještine moraju razviti na svakoj razini kako bi mogli učinkovito komunicirati. 2015. godine projektom PRO-Sign napokon su propisani europski standardi i za poznavanje znakovnog jezika, koji do tada nije imao opisane ishode učenja za pojedine razine.

Slijedom svega navedenog javila se potreba za izmjenom postojećih programa za učenje HZJ-a te novim nastavnim materijalima.

U pripremi i novi udžbenik

„Ponosna sam što mogu reći da je u pripremi i novi udžbenik za učenje hrvatskog znakovnog jezika razine A1 „ Znakuj i ti!“ s pripadajućom platformom koja pohranjuje sav digitalni sadržaj udžbenika. Osim novog udžbenika, odlučili smo zainteresiranima ponuditi i mogućnost samostalnog učenja HZJ-a.

Naime, Savez „Dodir“ kontinuirano bilježi velik interes za učenje HZJ-a, a situacija uzrokovana pandemijom stvara izazove pri održavanju tečajeva uživo jer velik broj polaznika zbog epidemioloških mjera mora biti podijeljen u nekoliko manjih grupa. S druge strane, poučavanje hrvatskog znakovnog jezika online također zahtijeva manji broj polaznika po grupama, dok je broj raspoloživih i kvalitetnih instruktora koji bi mogli pokriti toliki broj grupa nedostatan.

Stoga ovim putem s veseljem predstavljamo program za samostalno učenje HZJ-a razine A1.1, te istodobno i najavljujemo razinu A1.2. koja je u pripremi. Iako ovaj program učenja za razinu A.1.1 – Početni HZJ potpisujem kao autorica, njega ne bi bilo da u njegovo stvaranje nisu bili uključeni moje suradnice iz Saveza „Dodir“.

Hvala predsjednici Saveza dr. sc. Sanji Tarczay koja pred svoje djelatnike stavlja ciljeve koji se ponekad svima, osim njoj, čine nedostižnima; Ani Jakopović, izvornoj govornici hrvatskog znakovnog jezika na strpljenju tijekom dugih sati provedenih ispred kamere te kolegicama Dijani Adžić i Katarini Jurilj na pripremanju tekstova vezanih za kulturu Gluhih i hrvatski znakovni jezik, a koji sačinjavaju važan dio ovog programa. Zaključno, zahvalila bih se članovima svoje obitelji. Podarili su mi jezik, uvukli u svijet gluhoće i gluhosljepoće i doveli me do sadašnjeg trenutka u kojem i radim i živim hrvatski znakovni jezik.“, zaključila je Uzun.


Komentari