Cijene dizalica koje svaki dan okupiraju centar zaista su vrtoglave, a tek za pet posto zgrada su zaista potrebne!

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Najam autodizalica, ako ćemo suditi prema svakodnevnoj gradskoj vizuri, posljednjih je mjeseci procvjetao. U centru Zagreba svakodnevno je zatvoreno barem nekoliko ulica u kojima ti teški strojevi dugački do 20 do 40 metara, s krovova zgrada spuštaju oštećene dimnjake.

Budući da Zagrepčani već tri mjeseca – od potresa u ožujku, sve više traže takve građevinske zahvate, a pritom se i opravdano žale da su cijene radova skočile za nekoliko puta, novinari Jutarnjeg su nazvali domaće tvrtke koje se bave najmom autodizalica i provjerili njihove cijene, ali i kako u ovakvim okolnostima funkcionira njihovo poslovanje.

O visokoj potražnji za autodizalicama ponajviše govori podatak da su na intervencije u Zagreb dolazile čak i tvrtke iz drugih gradova. Jedna takva je čakovečka obiteljska tvrtka Patafta i sinovi koja je specijalizirana isključivo za najam autodizalica.

“Uglavnom radimo u okolici Čakovca, ali u mjesecima nakon potresa, u Zagrebu smo bili gotovo svaki dan. Zvali su nas građevinari kojima smo iznajmili autodizalice jer su neke intervencije bile hitne. Sada je, srećom, većina sanirana”, ispričao je vlasnik Franjo Patafta koji raspolaže sa šest autodizalica – od 60 do 130 tona nosivosti .

Na pitanje o cijenama najma jedne dizalice odgovorio je kako to ovisi o puno faktora te da o tome ne želi pričati.
Ipak, kako su novinari doznali, uobičajena cijena sata autodizalice kreće se oko 400 kuna za one nosivosti 40 tona. Nešto robusnija dizalica nosivosti 80 tona stoji do 600 kuna po satu, dok one koje podižu teret preko 100 tona oko 800 kuna po satu. Što veća nosivost, to je autodizalica veća, skuplja, a samim time i sat najma raste.

Zbog toga se, između ostalog, autodizalice rijetko iznajmljuju na jedan sat. Minimalna satnica korištenja u većini tvrtki postavljenja je na tri sata jer im se, kako kažu, ne isplati manje ako tome uračunaju održavanje vozila i gorivo. Za cijeli dan korištenja (8 sati) okvirna cijena najma autodizalice kreće se u rasponu od 4000 kuna do 8000 kuna za one nosivosti preko 100 tona.

Usprkos cijenama i u tvrtki Prangl, specijaliziranoj isključivo za pružanje najma mobilnih dizalica i radnih platformi, zabilježili su porast upita i poslova na skidanju dimnjaka u zadnjim mjesecima

“Krajem ožujka i u travnju smo definitivno zabilježili porast zakupa autodizalica. Teško je reći koliko nam je posao točno skočio u odnosu na neko uobičajeno poslovanje jer nam je zbog Covida ukupni promet lošiji nego prošle godine. Najviše posla u zadnjim mjesecima je bilo po užem centru grada. Skinuli smo preko 300 dimnjaka različitih dimenzija i kilaža, a jedan od najzahtjevnijih zadataka bilo je skidanje dimnjaka od 30 tona na Schlosserovim stubama sa zgrade Fine”, odgovorili su iz zagrebačke tvrtke Prangl.

Kako skidanje dimnjaka izgleda na terenu, ispričao je Tomica Erjavec, voditelj projekata u Pranglu, koji je i sam, kao podrška jednoj građevinskoj tvrtki, bio na Schlosserovim stubama.

“Najveći je problem u ovom konkretnom slučaju bio odrediti kilažu takvog dimnjaka, a to je nužno kako bismo mogli izabrati dizalicu potrebne nosivosti. Tek smo dolaskom na teren uvidjeli da je pet metara visok dimnjak, napravljen od armiranog betona, obložen ciglama izvana i iznutra, težak ukupno 30 tona. Na tome smo radili puna četiri dana, od 0 do 24”, prepričava Erjavec.

Na koncu su grdosiju skinuli pomoću dvije autodizalice, jedne nosivosti 220 tona, a druge 90 tona, vezali ga gurtnama i lancima te ga u komadu spustili na Schlosserove stube. Nosivost se autodizalice smanjuje što je “ruka” duže ispružena, odnosno visina na kojoj se teret grabi veća – u ovom slučaju to je bilo gotovo 20 metara.

Tvrtka Prangl posjeduje preko 20 autodizalica u rasponu od 30 do 250 tona nosivosti, a jedan takav stroj, posebno onaj visoke nosivosti iznad 200 tona, može stajati između milijun i 1,5 milijuna eura (to je cijena za novi, iz dućana). Ne iznenađuje stoga da će cijena najma takve autodizalice (nosivosti iznad 200 tona) po satu premašivati 1500 kuna. Naglašava pritom Erjavec kako sve ovisi o vrsti i količini posla, nosivosti stroja, težini tereta, lokaciji i potrebnom ljudstvu.

Građani, koji su zadnjih mjeseci skidali urušene dimnjake sa svojih krovova, upozoravali su da cijene građevinskih radova skaču u nebo, a ponude građevinskih tvrtki drastično variraju između 20 tisuća kuna pa sve do 50 tisuća kuna. Najam autodizalice često je najskuplja stavka, a razlog je sljedeći. Budući da građevinari, koji zakupljuju takve autodizalice, moraju u startu platiti visoku cijenu najma očekuje se da će te troškove pokrivati iz džepa korisnika, a pokušat će u procesu i nešto zaraditi. Iako poslovno razumljivo, upitno je može li to opravdati dizanje cijene radova i do tri puta, kako su neki građani upozoravali.

“Nažalost, i mi smo čuli te priče, direktno od samih korisnika. Znamo da tržištem dirigira ponuda i potražnja, ali potražnja u ovom trenutku ne opravdava povećanje cijena jer se, jednostavno, radilo o prirodnoj katastrofi”, govore iz tvrtke Prangl.

Ne opravdavaju takve postupke građevinara, ali tvrde pritom da najmodavci autodizalica tu ne nose krivicu za prenapuhane cijene. Jednostavno, imaju fiksne cjenike koji se uvijek pridržavaju, a jednom kada građevinari dizalicu uzmu u najam na njima je i da formiraju krajnju cijenu.

Josip Čalušić, vlasnik tvrtke Plava zona koja je u zadnjim mjesecima obavila desetke takvih zahvata, i to ručno, smatra kako autodizalice, u većini slučajeva, nisu ni potrebne za zahvate skidanja dimnjaka zauzima.

“Puno ljudi to ne zna. Možda primijete kod susjeda da je došla dizalica pa je i sami angažiraju, a velika je vjerojatnost da im uopće ne treba i da se to može obaviti i bez strojeva. Istina, dizalica može ubrzati sam postupak, ali onda će to i koštati više”, objašnjava Čalušić.

U njegovoj tvrtki radnici direktno na krovu dimnjak rastave ciglu po ciglu i tako ga spuste dolje – bez potrebe za dizalicom.
Prema njegovim procjenama, tek pet posto zgrada u Zagrebu zaista ima potrebu za dizalicom zbog, primjerice, nepristupačne lokacije. Sve se drugo može obaviti ručno. Naravno, cijeli će proces trajati duže, ali, kako ističe Čalušić, cijena će biti nešto manja.

 

Komentari