TOMAŠEVIĆ S GRADONAČELNIKOM MAINZA: ‘Protresli’ su dosta tema, evo o čemu su sve razgovarali

Michael Ebling, Tomislav Tomasevic. (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

U gradskoj palači Dverce, u srijedu u 10 sati, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegova zamjenica Danijela Dolenec i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, sa suradnicima, primili su izaslanstvo Grada Mainza predvođeno gradonačelnikom, ujedno i predsjednikom Gradskog vijeća, Michaelom Eblingom.

Ove godine obilježava se 55 godina prijateljstva dvaju gradova kada je potpisan prvi Sporazum o suradnji između Mainza i Zagreba. Izaslanstvo Grada Mainza boravi u Zagrebu do 28. srpnja 2022.

“Najviše smo se u službenom sastanku naše dvije delegacije fokusirali na teme gospodarstva, posebice gospodarske suradnje između Grada Mainza i Grada Zagreba te smo razgovarali o gospodarskom forumu koji bi se održao u Mainzu, kao jedan sljedeći korak u toj gospodarskoj suradnji”, rekao je Tomašević, dodavši da su se u tom razgovoru o gospodarskoj suradnji posebno dotakli teme suradnje između IT sektora.

Razgovarali o zelenoj tranziciji

“Dosta smo razgovarali o zelenoj tranziciji koja je veliki izazov i za Mainz i za Zagreb i za druge europske gradove, posebice u kontekstu klimatskih promjena i ovih ekstremnih vremenskih uvjeta koje nažalost osjećamo cijele ove godine, a posebice i ovo ljeto.

Tu smo najviše razgovarali o klimatskoj adaptaciji, adaptaciji gradova na ekstremne klimatske uvjete, ali najviše o energetskoj tranziciji, i ono što me posebice, moram priznati i osobno veseli, je da ćemo vidjeti različite modele tzv. građanske energije, odnosno poticanja obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana Grada Zagreba”, kazao je Tomašević.

“Razgovarali smo i o temama obnove Grada Zagreba nakon potresa, o kulturnoj razmjeni, o boljem povezivanju između gospodarstvenika Mainza i Grada Zagreba”, dodao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Mainza: ‘Ovo je bio jedan predivan sastanak’

“Ono što želim posebno iskazati da prijateljstvo dvaju grada postoji već formalno 55 godina. Naš zadatak, ono što hoćemo kao nova gradska vlast, konkretizirati ga maksimalno. Puno je tu dobre volje, puno je tu političke volje, a ono što želim je pretočiti tu volju u konkretnu suradnju i konkretne projekte”, rekao je Klisović.

“Moram reći da je ovo bio jedan predivan sastanak i divan je osjećaj kada dođete u Zagreb s kojim ste povezani toliki niz godina pravim prijateljstvom”, kazao je Ebling.

“Ova ideja, koja se rodila prije toliko godina, još je i dalje aktualna. Postoji partnerstvo između naših gradova i to partnerstvo treba njegovati, na koji način, to ovisi o nama. Upravo nam je rat, sada u Europi, nedavno pokazao koliko su važni ti uski kontakti i koliko je bitno na i razini gradova surađivati”, zaključio je Ebling.

 


Komentari