‘NEDOSTAJALO JE ČAK I EMPATIJE’ Petek opleo po HDZ-u pa poručio: ‘Klisović i ja ćemo riješiti probleme’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nezavisnog zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i kandidat za zamjenika gradonačelnika Joška Klisovića (SDP), Renato Petek iznio je svoj stav o godini dana nakon razornog potresa.

Ističe kako stradalnici u potresu nisu dobili pravovremenu hitnu pomoć Grada niti države.  “Nedostajalo je čak i empatije, a zakon i plan za obnovu je takav da se još nije dogodilo baš ništa! Stoga su Zagrepčani s pravom i jadni i ljuti jer se sve oko potresa pretvorilo, jednom riječju, u čemer”, navodi.

Smatra kako unesrećenima nitko ne pomaže, a posebno se osvrnuo na HDZ.

“HDZ i gradska vlast u Zagrebu su već dokazano nesposobni, a od petrinjskih potresa znamo da je HDZ čak i u obnovi poslije Domovinskog rata radio nekvalitetno i ne u korist onima kojima je trebalo pomoći”, tvrdi pa ističe kako su predstojeći lokalni izbori izuzetno važni.

“HDZ i dosadašnja vlast u Zagrebu poslije tih izbora moraju biti udaljeni od mogućnosti upravljanja procesom obnove Zagreba s lokalne razine. Pridružio sam se timu Joška Klisovića i kao tim ćemo znati riješiti probleme oko obnove i na najbolji ju način provesti, od obnove obiteljskih kuća do višestambenih i zaštićenih objekata u centru Zagreba. Potres iz ožujka 2020. nije bio toliko razoran kao Veliki potres prije 140 godina, a tada se u prvoj godini dogodila obnova koju mi sada u Zagrebu nismo doživjeli, usprkos većoj financijskoj moći, kao i modernoj mehanizaciji i sredstvima u građevini koja su neusporediva u odnosu na uvjete iz 19. stoljeća”, rekao je pa dodao: “No, ne smijemo gubiti nadu i tonuti u malodušje. Da bi se obnova pomakla s mrtve točke, važno je na izborima poslati poruku onima koji u proteklih godinu dana nisu učinili sto je potrebno, HDZ-u i stranci Milana Bandića. Političke promjene u Zagrebu jedina su garancija da se čemer i jad pretvore u nadu i novi početak. Da se pokrene sveobuhvatna obnova Zagreba kakvu zaslužuje i centar Grada, kao i sva naselja u blizini epicentra potresa”, zaključuje.

Komentari