Umirovljenica iz Zagreba slučajno se javila na nepoznati broj: ‘Ostala sam zgrožena onim što mi je rekao’

Zagrepčanka se javila na nepoznati broj iz inozemstva (Foto: Pexels)

Iznenađen nedavnim događajem u svojoj obitelji, jedan Zagrepčanin odlučio je javno podijeliti svoju frustraciju, ali i upozoriti druge građane o potencijalnim prijevarama kojih je svakim danom sve više. Naime, njegova majka javila se ne napoznati broj, te ostala u šoku s onim što joj je sugovornik predložio.

Poziv iz Velike Britanije

“Dakle moja majka je išla ulicom i zazvonio joj je mobitel. Ona se refleksno javila, nije niti gledala, no na kraju smo skužili da je poziv bio iz Velike Britanije. Uglavnom, čovjek je pričao hrvatski, nudio ulaganje u dionice, vrlo visoke prinose. Predložio joj je 100 eura i kao dobit će peterostruko.

Moja majka je rekla da nije zainteresirana jer je svjesna koliko ima prijevara oko nas, prati medije i čita, tako da nije nasjela, ali je bila prilično iznenađena i zaintrigirana takvim načinom razgovora. Pristojno je rekla da ne želi ništa i zahvalila se, a onda se razgovor potpuno promijenio. Čovjek je odjednom postao agresivan i rekao joj je da zar ne želi biti bogata, zar ne želi misliti o svojoj budućnosti, kakvu će mirovinu imati.

Šok nakon pregleda u zagrebačkoj bolnici: ‘Vukli su me za rukav i nagovarali, rekla sam nema šanse’

Agresivan sugovornik

Na kraju je moja mama njemu odbrusila i rekla da je bogata i da ima sve što poželi i spustila mu slušalicu. Iza toga još je imala par takvih poziva s nepoznatih brojeva, no nije se javljala i jednostavno ih je ignorirala”, ispričao je Zagrepčanin koji je također imao sličnih neugodnih iskustava.

“Znao sam se i ja par puta javiti na nepoznati broj, ali iz Hrvatske. I onda me neka žene krene ispitivati, ja joj odgovoram, dok nisam shvatio da je riječ o ‘chatbotu’, to jest robotu.

Na kraju sam se upisao u registar ‘Ne zovi’ u kojem se nalaze svi brojevi potrošača koji ne žele da ih kontaktiraju trgovci u svrhu prodaje. Mnogi moji prijatelji su napravili isto’, ispričao nam je naš sugovornik.

Sve više pokušaja prijevare s nepoznatih telefonskih brojeva (Foto: Pexels)

Upozorenja policije i operatera

Podsjetimo, policija konstantno upozorava kako je najbolje ne javljati se na nepoznate brojeve, primjerice one koji počinju sa +44 (Velika Britanija), +46 (Švedska) ili +372 (Estonija). Iz policije potvrđuju da je takvih prijava sve više.

Lažno se znaju predstavljati i kao bankari, policajci, mobilni-operateri. Građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da obave uplatu na inozemne bankovne račune. Također može se dogoditi da sugovornik želi da ga se povratno nazove, pa može doći do poziva koji se skupo naplaćuje.

Nova prevara širi se Facebookom: Ako ste kliknuli na ovu poveznicu hitno se javite policiji

I operateri kažu da su svjesni problema i traže rješenja. Ljudima savjetuju da se ne javljaju na pozive i ne otvaraju nepoznate linkove i poruke te da brojeve prijave.

“Treba znati da u Hrvatskoj ne može nastati trošak za javljanje na bilo koji poziv i ne može nastati trošak osim ako se ne nazove broj propuštenog poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo”, savjetuju operatori.


Komentari