Kultura ponašanja u zagrebačkim kafićima zbunila građane: ‘Nekad je to bilo normalno’

Kafić, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Ispijanje kave u kafićima duboko je ukorijenjen ritual u hrvatskoj kulturi, kojeg se većina građana ne odriče ni u doba inflacije i poskupljenja. Iako cijene kave u nekim kafićima prelaze dva eura, terase su i dalje pune, što svjedoči o važnosti ovog običaja.

Uvođenje eura potaknulo je brojne rasprave o napojnicama za konobare, a jedna zanimljiva rasprava nedavno se odvila na Redditu. Korisnica je postavila pitanje o tome koliko konobari cijene napojnice i ima li smisla ostavljati ih ako nema uzvraćanja istom mjerom, u smislu besplatne kave za redovne goste.

Njezina objava izazvala je mnoštvo komentara, mišljenja su podijeljena, dok je jedan bivši konobar napisao da dobivanje besplatne kave ovisi o odnosu gazde prema gostima, osoblju, poslu ili situaciji među zaposlenima. Što o svemu misle Zagrepčani provjerili smo u anketi – Smatrate li da bi konobari trebali besplatnom kavom nagraditi redovne goste?

‘Konobari nemaju veze s tim’

Dio građana navodi da bi vlasnici kafića trebali odlučiti o besplatnoj kavi za redovne goste. “Ne konobari, nego gazde”, “Ne bi, niti konobari imaju s tim ikakve veze. Napojnica je za dobru uslugu, finu kavu i tako dalje, a ne da očekujem neki uzvrat ili kompenzaciju! Hvala”, komentirali su Zagrepčani.

“Nisu konobari vlasnici kafića pada mogu odlučivati o besplatnoj usluzi”, “Nikad nisu konobari častili već vlasnici kafića koji su im dali odobrenje za takve stvari. Tako je vjerojatno i danas”, “Ne konobati, nego vlasnik”, navodili su građani.


Da bi vlasnici kafića trebali nagraditi vjerne goste ističu i drugi. “Vlasnici, a ne konobari. Ali pametniji i kulturniji to i učine”, “Ne konobari, već vlasnici!”, “Konobari ne, ali vlasnici bi svakako trebali nagraditi lojalnost”, mišljenja su neki.

‘Ne trebaju napojnice’

Također, javili su se i oni koji se s davanjem napojnica i besplatne kave ne slažu. “Ne bi. Isto kao što ni gosti ne trebaju ostaviti napojnicu. Ne časti ni plinara ili vodoprivreda kubikom plina ili vode, niti njima dajemo napojnice”, “Ne, pa ni u pekari me ne nagrade besplatnim kruhom, iako sam redovni kupac”, “Ne, niti treba ostavljati napojnice. Svatko treba obavljati svoj posao za svoju plaću. Ja radim 37 godina neprekidnog staža i nikad mi nitko nije ostavio”, navodili su.

“Ne, niti bi gosti trebali imat obavezu ostavljat napojnice (nismo mi Amerikanci), niti bi konobari trebali imat obavezu častiti redovne goste. To treba biti dobrovoljno, ako si gost i hoćeš ostaviti napojnicu za dobru uslugu, možeš, ako si konobar ili vlasnik kafića i hoćeš počastiti nekog gosta kojeg već dovoljno dugo poznaješ da ga smatraš frendom, možeš, ali ni jedno ni drugo ne moraš”, objašnjava jedan Zagrepčanin.

“Ne smatram, jer netko tu kavu na koncu mora platiti, a što se napojnica tiče isto nisam za ostavljanje jer bi tako trebalo onda i ostaviti teti na blagajni u Konzumu, pa i onoj u npr. Zari ili Mangu, a zašto ne i teti na Tisku. Ponekad zaokružim, npr. s 5.60 na šest eura, ali mišljenja sam da to ne bi trebala biti neka obavezna praksa”, komentirali su.

Praksa u zagrebačkim kafićima nikako ne sjeda građanima: ‘Ako to ne dobijem, mijenjam mjesto’

‘Nekad je to bilo normalno’

S druge strane, dio Zagrepčana smatra da je ostavljanje napojnica i dobivanje besplatne kave zauzvrat poželjna praksa. “Tako je nekada bilo i pod normalno. Je li i danas, ne znam”, “Pa toga već ima u nekim kafićima, skupljaš bodove i dobiješ gratis, to je u redu”, “Mene vlasnik ponudi kavom”, komentirali su.

Vezano uz to, zanimljivo iskustvo navela je jedna Zagrepčanka. “Konobari ne, ali gazde da. Konkretno, u jednom kafiću nas četiri pijemo svaki dan i nikada nas se ne počasti. Ok, otišli u drugi kafić nakon pet dana, šesti dan kaže konobar ovo je na račun gazde. Naravno da je dobio stalne goste”, zaključila je.


Komentari