ŠOKANTNI REZULTATI! Roditelji iz Zagreba na analizu odnijeli sumnjive tvari. Znanstvenici na njima pronašli različite vrste droga!

Brza, besplatna i anonimna analizi droge koja se na nastavnom zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” provodi od 2017. radi prevencije, ali i pravovremenog liječenja mladih koji konzumiraju nedopuštene supstance, ove je godine šokirala svojim rezultatima.

Naime, sumnjive tvari iz svojih domova u Nastavni zavod “A. Štampar” na analizu je donijelo 136 roditelja,a  ono što je pronađeno šokiralo je kako roditelje, tako i cjelokupnu javnost.

“Od ukupnog broja, 56 posto, tj. 76 uzoraka, bilo je pozitivno, što znači da je bila riječ o nekoj drogi. Analiza je pokazala da je 28 donesenih uzoraka bilo pozitivno na THC, 16 na metamfetamin, 10 na kokain, devet na amfetamin i 13 na druge vrste droga” rekla je magistra farmacije Martina Bago.

Projekt je osmišljen tako da se sumnjivi uzorci mogu donijeti isključivo osobno, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati na prijemnom šalteru Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda, II. zgrada, I. kat, Mirogojska 16, te se ne mogu slati poštom, prenosi Jutarnji list.

Analiza je trenutno moguća samo u Zagrebu, odnosno u “Štamparu” koji provodi analize, a troškove analize snosi Grad Zagreb.

“Svima je zajamčena anonimnost, ne ostavljaju se nikakvi podaci. Osoba koja donese uzorak dobije šifru prema kojoj za nekoliko dana na našim internetskim stranicama može vidjeti rezultate analize”, pojašnjava mag. Bago, a ako je pozitivno, roditelji se mogu obratiti Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.


Komentari