NESVAKIDAŠNJI FENOMEN DRUŠTVENIH MREŽA: Evo kako političari na vama jeftino zarađuju bodove (FOTO)

Facebook

Naši su političari već duboko zagazili u svijet društvenih mreža. Neki ih koriste za samopromociju, neki ih koriste kako bi slali ozbiljne kritike opoziciji, a neki ih pak iskorištavaju za žestoke komentare i napade na kolege.

Svjedoci smo jednog, za naše prilike poprilično čudnog fenomena. Već neko vrijeme gledamo kako se naši političari suzdržavaju od nekog ozbiljnijeg komentiranja svojih kolega putem televizije, radija i tiska, a sve više se okreću društvenim mrežama. Vjerojatno su otkrili kako je to jedna vrsta medija koja im pruža ekspresnu povratnu informaciju i zbližava ih s biračima puno više nego što to čine tradicionalni mediji.

Pronašli formulu za uspjeh

Vjerojatno većini njih nije bilo ni nakraj pameti da će dobar dio birača na posljednjim izborima dobiti upravo zahvaljujući društvenim mrežama i redovitom aktivnošću na njima. To su najozbiljnije shvatili čelnici triju najjačih opcija u Hrvatskoj. Šefovi HDZ-a, SDP-a i Mosta tako dnveno ispucavaju i po nekoliko, nekada jakih, a nekada mlakih statusa, no, ono što je ustvari najzabavnije i najupečatljivije za mase, jesu njihova prepucavanja putem društvenih mreža. No, vjerojatno nisu niti svjesni koliko im to publiciteta zna donijeti jer njihove objave na kraju ipak završe i u tradicionalnim medijima, a oni su opet s druge strane dobili toliko željenu povratnu informaciju koju ne bi dobili da su to kazali na televiziji, radiju ili za tisak.

Čisto kako bi vam dali primjer, uzmimo posljednje dvije objave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka koje su upućene šefu SDP-a Zoranu Milanoviću i bivšoj Vladi.

[NEOZBILJNO SU PRISTUPALI MIGRANTSKOJ KRIZI] Zabrinut sam zbog sve veće neizvjesnosti vezane uz razvoj izbjegličke…

Posted by Tomislav Karamarko on Montag, 18. Januar 2016

“Ne zabrinjava me previše to što su na kraju mandata premijer na odlasku i njegov ministar unutarnjih poslova vrlo neozbiljni i što na ozbiljne probleme pokušavaju odgovarati vicevima. Zabrinut sam zbog toga što ćemo zateći nakon njih jer oni su bili neozbiljni protekle četiri godine. To je naš pravi problem. Njihovu sklonost da od svega naprave zafrkanciju morat ćemo plaćati svi mi. Na kraju ćemo ih pamtiti samo po njihovoj neučinkovitosti i problemima koje će nam ostaviti kao posljedicu takvog ponašanja”, stoji u drugoj objavi šefa HDZ-a.

Iako ovo djeluje i zvuči kao najnormalnija izjava koju inače daje na televiziji ili za tisak, Karamarko je, objavivši ovo na Facebooku, uspio dobiti nešto drugo. Izravnu potporu i afirmaciju svojih birača ili pak kritiku, ali ono što je važnije od svega uspio je osobno doprijeti do svakoga. To je u principu neka vrsta formule za uspjeh u Hrvatskoj jer smo mi na neki način narod koji voli sudjelovati u svemu pa tako i u najmanjim sitnicama kao što su komentiranje ili raspravljanje na nečijem Facebook statusu.

PR kampanje i prostor za kritiku

No, oni nisu jedini. Osim šefova najjačih opcija, moć društvenih mreža iskoristili su još mnogi političari. Neki u svrhu provociranja i komentiranja svega što ih okružuje, a neki pak za vrlo dobar i pozitivan PR. Uzmimo prvo za primjer kako dobro odrađivati PR preko Facebooka, a za to nam nema bolje od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ona je svoj profil pretvorila u jednu veliku reklamu koja posao odrađuje nevjerojatno dobro. Dovoljno je samo da predsjednica objavi jednu ili dvije fotografije na kojima se druži s djecom, lovi ribu, vozi kombajn ili kuha čvarke i istog trena ljudi kreću u veliku akciju “lajkanja” i dijeljenja. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti na kralja društvenih mreža što se tiče samopromocije, a riječ je o gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. On dnevno natrpa svoj profil slikama i objavama koje prikupljaju na stotine pregleda, komentara i “lajkova”.

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Samstag, 16. Januar 2016

Opet imamo i političara koji svoje profile koriste kako bi javno prozivali dojučerašnje stranačke kolege i kako bi se s njima obračunavali pred mnogobrojnim auditorijem. Tu nekako prednjači Jadranka Kosor koja je svoj Twitter profil pretvorila u jedan veliki ribež, a gotovo svakoga dana nariba nekog političara. U njezinoj Twitter kuhinji našli su se šefovi svih stranaka, šef Sabora, mandatar Orešković, pa čak i predsjednica. Osim toga otvorila je svoj blog na kojem svako malo uzme “na zub” jednog kolegu i dobro ga “opere”. Ona je zapravo možda i najveći fenomen od svih političara koji su aktivni na društvenim mrežama jer je jedini politički mrtvac koji se uspio malo podići upravo zahvaljujući Twitteru.

Bilo kako bilo, neki mogu reći kako je političari ponašaju djetinjasto i kako društvene mreže nisu ozbiljan nosioc informacija i poruka, ali kada bi malo pogledali širu sliku vidjeli bi da se događa upravo suprotno. Baš zbog svoje aktivnosti na društvenim mrežama, predsjednica, gradonačelnik, šefovi stranaka i politički mrtvaci postaju sve popularniji, a razlog tomu je zapravo dojam da se komunicira izravno s biračima i narodom, što je, kako smo već kazali, vrlo važno za stanovnike ove države. Htjeli mi to priznati ili ne, društvene mreže počele su se naveliko koristiti za dobivanje političkih bodova, a dobar dio nas to niti ne primjećuje. Morate priznati, interesantan fenomen.

>>> KOSORICA OPLELA PO PREDSJEDNICI: Uputila joj salve izrazito neugodnih i niskih komentara (FOTO)

>>> PRVA FOTOGRAFIJA KARAMARKOVE KĆERKICE: Evo na koga djevojčica sve više nalikuje! (FOTO)

>>> LUDI VIKEND NAŠIH POLITIČARKI: One ne tulumare do zore, ali zato rade nešto neočekivano! (FOTO)

>>> KOSORICA VIŠE NE BIRA RIJEČI: Sarkastičnim komentarom brutalno spustila Karamarku (FOTO)


Komentari