Bijele mrlje na noktima ozbiljan su alarm

Mogu biti i nasljedne, ali u nekim situacijama mogu ukazivati na medicinske probleme.

Većina bijelih mrlja na noktima uzrokovane su mjehurićima zraka ispod noktiju. Bijele mrlje koje se zovu leukonychia mogu se pojaviti u nekoliko uzoraka. Obično se javljaju zbog manje ozljede na bazi noktiju.

Mogu biti i nasljedne, ali u nekim situacijama mogu ukazivati na medicinske probleme. Tako vas vaši nokti mogu alarmirati kako je vrijeme da posjetite liječnika. Bijele mrlje na noktima mogu ukazivati i na bradavice i gljivice (onihomikoza) ili na psorijazu i ekceme koji mogu utjecati i na nokte.

Bijele mrlje na noktima mogu biti jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvaća kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bijele mrljice, to je stanje poznato kao Plummerov nokat, što može upućivati na hipertireozu.


Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija. Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta može ukazati na srčani zastoj, Hodgkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Zamijetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokta, to je znak hipoalbuminemije, snižene razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i kroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana. No, ne brinite, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili ozljedu.

Nemojte ignorirati promjene na noktima jer su one povezane sa zdravljem i više nego što mislite.

Komentari