Jedan par penzionera svakog dana prolazi ovim ulicama i skuplja boce. Ako se nalazite u blizini, ne bacajte ih nego im ostavite na putu

O financijskim prilikama Hrvatskh građana ne treba se mnogo pisati, sve je već dobro poznato. Najsiromašniji sloj bez dvojbe su umirovljenici čije mirovine često nisu dovoljne da im pokriju režije, a nerijetko su primorani hraniti se u pučkim kuhinjama.

U takvim su situacijama mnogi pronašli spas u skupljanju boca. Od kada je prije više od jednog desetljeća uvedena mogućnost zamjene povratne ambalaže za novac, ova se ekološka mjera ubiti pokazala više kao socijalna.

Skupljanje boca mnogim je starijim građanima jedini način da zarade za svoj dnevni kruh i mlijeko. Prepun ih je grad, a u Facebook grupi ‘Zakaj volim Kustošiju’ osvanula je objava u kojoj se građani tog kvarta mole da svoje plastične boce, koje bi inače bacili, ostave jednom paru penzionera ako se nalaze na njihovom putu.

U objavi stoji da par svakodnevno prolazi Kotoripskom, Graberjem Kustošijanskom dalje do Ilice, te skuplja boce iz kontejnera. Stoga je brižna Zagrepčanka u grupi obavijestila stanovnike okolnih kuća da boce stoga ne bacaju u smeće nego ih lijepo odlože kako bi ih par mogao skupiti.

“Sačekajte ih koji puta pa im dajte svoje ako i vama nisu neophodne za otkup i usput se dogovorite za mjesto daljnjeg preuzimanja. Vrlo su skromni i biti će vam zahvalni za svaki vaš doprinos”, napisala je ova članica spomenute grupe.

U objavi također stoji da par tim putem prolazi svakog dana između 20 i 22 sata, a mi se nadamo da će se susjedi odazvati pozivu i pomoći ovom zagrebačkom paru.

I dok su neki komentatori rekli kako oni već imaju praksu ostavljanja boca, bilo je na žalost i ružnih komentara. Tako su neki komentatori rekli kako ne vjeruju u motive zbog kojih ovi penzioneri skupljaju boce.

“Ti penzici ne skupljaju iz potrebe vec obijesti i pohlepe. Imaju bogatu djecu a ni oni ne stoje lose tak da rade pomognite potrebite a ne pohlepne. Moralno smo dotakli dno…”, napisao je jedan bez da se izjasni poznaje li on dotični par zapravo ili ne.

“Ne vjerujem da taj par nema sinove ili kceri…”, napisao je drugi komentator, no ipak nije naišao na odobravanje ostalih članova grupe.

“Vec sam ih pito jel im treba kaj, hrana, novci, odjeca… rekli su da im ne treba da imaju svega dovoljno”, dobacio je treći komentator, a u njihovu obranu uskočila je jedna članica grupe objasnivši mu da par ne prosi i nikoga ne želi uznemiravati, već skuplja ono što bi drugima bio otpad.


Komentari