Ugledna zagrebačka protetičarka otkriva: Evo zašto su cijene zubnih implantata visoke

Stomatologinja otkriva zašto su cijene implantata visoke (FOTO: Gulliver)

Ukoliko vam nedostaje jedan zub ili cijeli niz zuba, stomatolog je vjerojatno preporučio plan zamjene zuba implantatom. Zubni implantati omogućuju stomatolozima zamjenu izgubljenog zuba iz korijena prema gore, oponašajući prirodnu strukturu zuba.

Cijena zubnogi implantata Hrvatskoj kreće se od 600 eura pa nadalje, a cijena ovisi o materijalu koji se koristi i o cijeni usluge ugradnje implantata.

Cijene zubnih implantata u Hrvatskoj i dalje niže nego u ostalim zemljama EU (FOTO: Gulliver)

Visoka cijena implantata

Nažalost, mnogi pacijenti su zabrinuti zbog cijene zubnog implantata. Iako je početno ulaganje nešto više od ostalih mogućnosti za restauraciju, krajnji rezultat je zamjenski zub ili zubi koji će trajati ostatak vašeg života i funkcionirati baš kao i vaš prirodni zub.

”Pacijent mora napraviti CBCT snimku koja jedan implantat košta oko 50 do 100 eura po cijeloj čeljusti, a zatim se takva snimka analizira. To su velike investicije stomatologa, počevši od ordinacije pa nadalje”, pojašnjava sugovornica.

”Zaradi li se najviše na implantatima? Ako se slučajno odbaci implantat, stomatolog će ugraditi zamjenski o svome trošku. Tvornica to samo ponekad prizna kao reklamaciju, ali implantat takvih dimenzija obično se više ne može ugraditi pa sve to ide na naš trošak”, dodala je i pojasnila kako pacijenti često ne vide popratne troškove koji objašnjavaju zašto su cijene ugradnje visoke.

Istaknula je kako zubni konac dođe pet do 10 eura, tu je puno tupfera, alkohohol, a tu su i troškovi asistencije koje građani vrlo često ne računaju i zaboravljaju kako su dijelom implantologije.

Pacijenti vrlo često zaborave popratne troškove (FOTO: Gulliver)

Popust na veći broj

Na veći broj implantata može se dobiti popust od 20 do 30 posto, ali to je zasluga stomatologa koji ugrađuje puno implantata, a tvrtka koja daje popust tu vidi korist.

Naša sugovornica osvrnula se i na dentalni turizam i prokomentirala cijene zubnih implantata u Hrvatskoj u odnosu na druge europske zemlje.

”Dolazak stranaca ovisi o svakoj pojedinoj poliklinici. Neke ordinacije se time ne bave, dok neke imaju ekspoziture vani. Daju oglase, imaju stomatologa u Milanu kojega plaćaju i koji vrši trijažu i pregledava.”

SAMOPOUZADNJE I ZDRAVLJE IDU RUKU POD RUKU: Donosimo par trikova kako održati zube zdravima i bijelima

U Italiji je dvostruko skuplje nego u Hrvatskoj, a više cijene su i u Austriji i u Njemačkoj. Vrlo često su u Zagreb dolazili Talijani, jer je cijena jednog implantata s krunicom bila dvije tisuće eura, ali su zbog dentalnog turizma i oni  smanjili cijene.

”Ne bih odobrila dentalni turizam, jer u slučaju reklamacije pacijeniti su limitirani što će otežati rješavanje sudskih tužbi. Bosna i Hercegovia ima 30 posto jeftiniju radnu snagu, pa su stoga i cijene niže. Ipak, treba napomenuti kako je implantologija relativno mlada grana kojoj treba prisupiti vrlo studiozno i predano i treba imati visoku razinu iskustva u ovoj sferi kako bi pacijenti bili zadovoljni”.

Važno je održavati zube

Zubi su važan dio našeg organizma te ih je potrebno svakodnevno i nježno njegovati. Njihovo održavanje nije komplicirano ni skupo, a nužno je jer mogu izazvati ozbiljne probleme ako ih zanemarimo.

Zato donosimo 10 pravila kojih se treba pridržavati da bi vam zubi ostali sjajni, zdravi i bijeli.

1. Izbjegavajte slatkiše i pušenje – ispijanje Cole tijekom pauze za pušenje nije baš dio balansirane prehrane. No osim što šećer može izazvati karijes, kiselina iz gaziranih pića šteti zubnoj caklini. Ako još uz to i pripalite, vaši zubi mogu poprimiti žutu boju, dok razne kemikalije i dim iz duhana mogu izazvati rak grla ili skinuti 14 godina od vašeg očekivanog životnog vijeka.

2. Konzumirajte hranu koja jača zube – neće baš sva hrana izazvati probleme vašim zubima. Mliječni proizvodi npr., prepuni su kalcija koji jača zubnu caklinu. Luk, s druge strane, sadrži sumporne sastojke koji pomažu u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini. Dah vam možda neće biti idealan, no to se rješava žvakaćom gumom koja može pripomoći uklanjanju zubnog plaka.

Važno je održavati zube kako bi se izbjegle dodatne komplikacije (FOTO: Gulliver)

3. Nemojte četkati odmah nakon jela – izgleda kako ova metoda može ukloniti više nego što biste željeli. Ukoliko ne pričekate bar 30 minuta, slojevi dragocjene zubne cakline također mogu nestati.

4. Izbijelite zube dvaput godišnje – dnevna doza kave može rezultirati ozbiljnim mrljama na vašim zubima. Srećom, kućna sredstva za izbjeljivanje zubi napredovala su od vremena masnih pasta. Sada su dostupna, laka za upotrebu i apsolutno učinkovita.

5. Koristite četkicu za jezik – loš dah? Naslage bakterija na vašem jeziku mogu biti razlog. Ponekad je dobro osim redovnog četkanja, očistiti i jezik. Za to postoje posebne četkice koje možete nabaviti u svakoj apoteci ili drogeriji.

6. Čuvajte četkicu na čistom mjestu – držanje četkice u kupaonici ima smisla. No, toplo i vlažno okruženje pogodno je tlo za razvoj klica. Srećom, solucija je jednostavna: operite četkicu te je pospremite u kupaonski ormarić, u uspravnom položaju, kako bi se potpuno osušila.

Zbog ovih 5 pogrešaka uništavate svoje zube

7. Regularno mijenjajte četkicu – preporuča se mijenjanje četkice svaka tri mjeseca. Čak i ukoliko vlakna nisu potpuno istrošena, osnovno pravilo higijene nalaže da se četkica zamijeni.

8. Posjetite zubara barem dvaput godišnje – skoro svatko treba profesionalni pregled i čišćenje dvaput godišnje. Malo sretnika može se izvući s pregledom samo jednom godišnje, a oni koji su skloni oralnim komplikacijama morali bi zubara pohoditi i više puta. No, dvaput godišnje pravilo je za većinu. To će vam omogućiti da popravite sitne probleme, spriječite moguće velike probleme, i najbolje od svega, imate čiste i zdrave zube.

9. Čistite koncem barem tri do četiri puta tjedno – konac ne služi samo za uklanjanje ostataka hrane, već za uklanjanje plaka, supstance koja je odgovorna za šupljine, gingivitis te eventualno gubitak zuba. Normalno čišćenje traje od 3 do 5 minuta, no čak i samo 60 sekundi može donijeti veliku korist. Imajte na umu da ukoliko počnete krvariti tijekom procesa, vaše tijelo govori vam kako je vrijeme da posjetite zubara.

10. Četkajte najmanje dva puta dnevno, najmanje dvije minute – četkanje je najosnovnija i najvažnija stvar koju možete uraditi kako bi održali zube i zubno meso zdravima. Slijedite navedene savjete i šanse da se pojave problemi su minimalne.


Komentari