SAMOPOUZADNJE I ZDRAVLJE IDU RUKU POD RUKU: Donosimo par trikova kako održati zube zdravima i bijelima

plus.google.com

Zubi su važan dio našeg organizma te ih je potrebno svakodnevno i nježno njegovati. Njihovo održavanje nije komplicirano ni skupo, a nužno je jer mogu izazvati ozbiljne probleme ako ih zanemarimo.

Zato donosimo 10 pravila kojih se treba pridržavati da bi vam zubi ostali sjajni, zdravi i bijeli.

1. Izbjegavajte slatkiše i pušenje – ispijanje Cole tijekom pauze za pušenje nije baš dio balansirane prehrane. No osim što šećer može izazvati karijes, kiselina iz gaziranih pića šteti zubnoj caklini. Ako još uz to i pripalite, vaši zubi mogu poprimiti “predivnu” žutu boju, dok razne kemikalije i dim iz duhana mogu izazvati rak grla ili skinuti 14 godina od vašeg očekivanog životnog vijeka.

2. Konzumirajte hranu koja jača zube – neće baš sva hrana izazvati probleme vašim zubima. Mliječni proizvodi npr., prepuni su kalcija koji jača zubnu caklinu. Luk, s druge strane, sadrži sumporne sastojke koji pomažu u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini. Dah vam možda neće biti idealan, no to se riješava žvakaćom gumom koja može pripomoći uklanjanju zubnog plaka.

3. Nemojte četkati odmah nakon jela – izgleda kako ova metoda može ukloniti više nego što biste željeli. Ukoliko ne pričekate bar 30 minuta, slojevi dragocjene zubne cakline također mogu nestati.

4. Izbijelite zube dvaput godišnje – dnevna doza kave može rezultirati ozbiljnim mrljama na vašim zubima. Srećom, kućna sredstva za izbjeljivanje zubi napredovala su od vremena masnih pasta. Sada su dostupna, laka za upotrebu i apsolutno učinkovita.

5. Koristite četkicu za jezik – loš dah? Naslage bakterija na vašem jeziku mogu biti razlog. Ponekad je dobro osim redovnog četkanja, očistiti i jezik. Za to postoje posebne četkice koje možete nabaviti u svakoj apoteci ili drogeriji.

6. Čuvajte četkicu na čistom mjestu – držanje četkice u kupaonici ima smisla. No, toplo i vlažno okruženje pogodno je tlo za razvoj klica. Srećom, solucija je jednostavna: operite četkicu te je pospremite u kupaonski ormarić, u uspravnom položaju, kako bi se potpuno osušila.

7. Regularno mijenjajte četkicu – preporuča se mijenjanje četkice svaka tri mjeseca. Čak i ukoliko vlakna nisu potpuno istrošena, osnovno pravilo higijene nalaže da se četkica zamijeni.

8. Posjetite zubara barem dvaput godišnje – skoro svatko treba profesionalni pregled i čišćenje dvaput godišnje. Malo sretnika može se izvući s pregledom samo jednom godišnje, a oni koji su skloni oralnim komplikacijama morali bi zubara pohoditi i više puta. No, dvaput godišnje pravilo je za većinu. To će vam omogućiti da popravite sitne probleme, spriječite moguće velike probleme, i najbolje od svega, imate čiste i zdrave zube.

9. Čistite koncem barem 3-4 puta tjedno – konac ne služi samo za uklanjanje ostataka hrane, već za uklanjanje plaka, supstance koja je odgovorna za šupljine, gingivitis te eventualno gubitak zuba. Normalno čišćenje traje od 3 do 5 minuta, no čak i samo 60 sekundi može donijeti veliku korist. Imajte na umu da ukoliko počnete krvariti tijekom procesa, vaše tijelo govori vam kako je vrijeme da posjetite zubara.

10. Četkajte najmanje 2 puta dnevno, najmanje 2 minute – četkanje je najosnovnija i najvažnija stvar koju možete uraditi kako bi održali zube i zubno meso zdravima. Slijedite navedene savjete i šanse da se pojave problemi su minimalne.

Izvor:http://m.metro-portal.rtl.hr/10-zapovjedi-za-lijepe-i-zdrave-zube/55363


Komentari