Iz Grada stižu loše vijesti za kumice: Najavili što će učiniti sa zagrebačkim tržnicama

Tržnica, ilustracija ( Foto: Nera Simic / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici danas su u obilasku Centra za zdravlje mladih u povodu obilježavanja Svjetskog dana debljine i Hrvatskog dana osviještenosti o debljini.

Predstavlja se nova projektna aktivnost “Kineziološko i nutricionističko savjetovanje”. Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Savjetovalište za poremećaje prehrane školske djece i studenata”. Nakon predstavljanja, održava se i redovna tjedna konferencija za novinare.

Konferenciju je započela ravnateljica Centra koja je ispričala što se dosad radilo u njihovom radu, pa je tako naglasila da ondje postoji niz savjetovališta za mlade, posebice vezano uz njihovo reproduktivno zdravlje.

Rekla je i da se ulaže i u edukaciju te novo zaposlenje suradnika u Centru te kako se nudi niz drugih usluga koji će pomoći fizičkom i mentalnom zdravlju mladih, jedne osjetljive skupine.

Tomašević komentirao problem debljine

Komentirala se i činjenica da je velik broj djece neaktivno te prekomjerno teško, te da se treba hitno raditi na novim programima vezanima za nutricionizam te prevenciju debljine u životnim situacijama u kojima se javlja najviše slučajeva debljine kod djece.

Nakon uvodnog dijela, Tomašević je otvorio i samu konferenciju za novinare. Komentirao je i alarmantne podatke o debljini djece. “To je alarmantno, bez obzira na to što su u Zagrebu ti postoci bolji. Vidimo i da je različita debljina u dječaka u odnosu na djevojčice. Vidimo da na to utječu i socioekonomske razlike u obitelji”, rekao je Tomašević.

Od ostalih tema, Tomašević je na “dnevni red” stavio i još dvije teme. Prva je danas dodijeljena nagrada Baltazara za najuspješnije učenike i njihove mentore koji su postigli prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima u svim kategorijama.

“Nema gotovo ni jedno područje u kojima naši učenici nisu osvojili jedno od prva tri mjesta. To nam može svima biti u našem gradu na čast. Ove godine smo im odlučili povećati nagradu te iznosi 300 eura. Htjeli smo ih tako dodatno valorizirati, ali osim financijske nagrade puno je bitnija i simbolička nagrada”, rekao je.

Novosti oko odrona smeća

Što se tiče druge teme, sutra bi trebao biti raspisan natječaj za program potrebe za umjetnička i kulturna događanja. Ta bi potpora trebala doprinijeti prepoznatljivosti Zagreba kao urbane sredine s velikim brojem kulturnih i turističkih sadržaja.  Javni poziv će trajati 30 dana”, rekao je Tomašević.

Što se tiče novinarskih pitanja, novinare je zanimalo ima li kakve novosti oko odrona smeća na Jakuševcu. “Provodi se istraživanje i vještačenje koji će utvrditi uzrok odrona. To će trajati do čak šest mjeseci, ja bih volio da to bude što prije, ali sud kaže da toliko treba da se to izrazi.

Moguće je da sanacija Jakuševca ipak na nekim mjestima počne ranije, pa će se moći paralelno raditi na sanaciji i istraživanja”, rekao je, a na pitanje strahuje li od novog odrona, dodao je da su novi odroni mogući, pa čak i vjerojatni u onoj zoni koja je ograđena.

“Što se tiče sigurnosti radnika, svi protokoli napravljeni kako bi oni bili na najvišoj mogućoj razini. Napravljeno je apsolutno sve da se može da bude apsolutno najviše moguće sigurno”, rekao je.

Dio Zagrepčana danima ne može živjeti od smrada: Oglasio se Grad

 

Plan za gradske tržnice

Još jedna tema je bila ideja parka za žene na Bundeku koju je predložio SDP. “Na Bundeku bi trebalo ići proširenje parka i to je amandman koji smo usvojili. Znam da postoje razgovori oko manifestacije kojom bi se obilježilo žene žrtve nasilja na Bundeku. U razgovoru samo sa SDP-om”, rekao je Tomašević.

Jedna od tema je bila i činjenica da će uskoro biti četiri godine od potresa u Zagrebu. “Mene je zanima je li Vlada zadovoljna dinamikom izgradnje zamjenskih kuća u Zagrebu. Ja nisam zadovoljan. Obnovu privatnih kuća organizira država, grad samo sufinancira. Grad Zagreb vodi obnovu javnih zgrada, mi smo imali 207 projekata obnove a od toga smo završili 176. Završili smo i 8 ili 9 cjelovitih obnova. Koliko je država obnovila?”, odgovorio je Tomašević.

Jedna od tema su bile i gradske tržnice. Na to je odgovorio dogradonačelnik Luka Korlaet. “Tržnice su nam jako važne i završili smo snimak stanja zagrebačkih tržnica, ima ih 28. U izradi je Strategija razvoja zagrebačkih tržnica. Većina njih će dobiti neko dobro ruho, a neke od njih će izgubiti svoju funkciju i biti će prenamijenjene u nešto drugo. Bavimo se tržnicama”, kazao je.


Komentari