(VIDEO) ČUDOM PREŽIVIO: Romain Grosjean javio se nakon stravične nesreće!

screenshoot

Vozač Haasa, Romain Grosjean, jučer je na samom početku utrke Formule 1 u Bahreiunu doživio nevjerojatnu nesreću, a trebalo je prilično dugo vremena kako bi javnost vidjela što se točno dogodilo s vozačem, ali i kako je došlo do nesreće. Prikazane su sve snimke, osim one u kojoj čeka spasilačku službu da napravi svoj dio kako bi izašao iz gorućeg bolida, tako da nismo vidjeli što se tih 20 sekundi događalo unutar vozila.

Naime, kasnije prema snimci, vidljivo je kako je Grosjean napravio jednu grešku koja ga je umalo koštala života, kad nije vidio drugog vozača iza sebe.

U stravičnoj nesreći Grosjean se potom zabio u ogradu. Bolid mu se odmah zapalio i proletio kroz ogradu.

Oko 17 sekundi bilo je potrebno od dolaska spasilačke službe do izlaska Grosjeana iz bolida, a od pojave požara do izlaska vozača iz bolida oko 26. Izrazito brzom intervencijom spasilačke službe, Grosjean je izašao je bolida i to bez jedne tenisice, dok je bilo vidljivo da ga peku ruke. Neposredno nakon izlaska, bolid je eksplodirao, te od njega nije ostalo ništa osim izgorjele olupine.

Odmah je helikopterom prebačen u bolnicu, a iz njegove momčadi su objavili da je zaradio manje opekline po rukama i zglobovima.

“Grosjean je dobro. Ima lakše opekline na rukama i zglobovima. Sada je na pregledima, svjestan je svega. Čini se da je dobro, a spasilačka ekipa je brzo reagirala. Redari i FIA su obavili sjajan posao. Bilo je strašno. Imali smo sreću u nesreći i mislim da se izvukao”, izjavio je Guenther Steiner, direktor Haasa.

Grosjean se i sam javio iz bolnice:

“Pozdrav svima, samo vam želim reći da sam dobro. Zapravo, skoro sam dobro. Hvala vam na porukama i posebno hvala osoblju na stazi i u bolnici. Nadam se da ću vam uskoro moći pisati poruke prstima te vas tako obavijestiti što se događa.”

 “Spasilo ga je vježbanje iskakanja iz bolida”

“S razlogom postoje testovi na početku sezone na kojima se gleda koliko brzo možete iskočiti iz bolida. Morate to moći napraviti za manje od 10 sekundi. Grosjean je imao sreće što u sudaru s ogradom nije zaradio ozljede nogu pa je mogao istrčati”, rekao je bivši vozač Jolyon Palmer.

“Čudo je što je živ”

“Pravo je čudo da je živ”, rekao je bivši svjetski prvak Damon Hill, Britanac koji je bio momčadski kolega Ayrtonu Senni kada je legendarni Brazilac poginuo 1994. godine u San Marinu.

“Nevjerojatno, u 12 godina rada nisam vidio ovakav požar”

Grosjeanovu nesreću prokomentirao je Alan van der Merwe, vozač automobila s liječnicima koji su prvi pritrčali u pomoć Francuzu: “Bilo je to ogromno iznenađenje za nas. U 12 godina rada nismo vidjeli takav požar. Nevjerojatno je da je Grosjean sam uspio izaći iz bolida. Bilo je veliko olakšanje kad smo vidjeli da je s njim sve u redu.”

Utrka je prekinuta sat i pol dok se nisu stvorili uvjeti za nastavak. Bolid je probio ogradu pa su radnici na stazi u potpunosti srušili taj dio ograde i čekalo se postavljanje nove.

Snimku stravične nesreće možete pogledati OVDJE.


Komentari