Dario Šimić se oglasio nakon poraza od Šukera: Traži odgovor na jedno ključno pitanje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dario Šimić nije uspio skupiti potrebnih 9 potpisa za kandidaturu za predsjednika HNS-a. 

Nije dugo trajala borba za čelnu poziciju u HNS-u. Dario Šimić morao je potpisati kapitulaciju unatoč tome što je, za razliku od Davora Šukera, uživao veliku potporu nogometne javnosti. Nakon neuspjeha i u inicijativi za Dinamo, očito je kako Šimić ne može sam, samo sa dobrom voljom riješiti probleme u hrvatskom nogometu. Dobro uhodana mašinerija HNS-a i vodstva Dinama može pokleknuti jedino pravnim putem, na sudu, ako se uspije dokazati da su postojale pronevjere.

I dok se u Dinamu već sudi Mamiću i Vrbanoviću za utaju poreza, Dario Šimić sada želi pokrenuti novo pitanje kojim bi se mogao pozabaviti USKOK, a riječ je o 14 milijuna kuna, za koje on i njegovi “suigrači” Pletikosa, Vlaović i Stanić iz inicijative za vraćanje povjerenja u hrvatski nogomet smatraju da je netragom nestalo s računa HNS-a. Stoga su se iz inicijative odlučili oglasiti novim priopćenjem u kojem obrazlažu tu problematiku.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Hrvatski nogometni savez slovi za jedan od najzatvorenijih nacionalnih nogometnih saveza u Europi pa se ‘ko pura dreku’ čude ako se javno propituje kako troše namjenski UEFA-in novac.

Da je do točnih informacija lako doći, kako oni tvrde u svojem priopćenju, ne bi se to pitanje ni postavilo. Dakle, gospodo iz HNS-a, lijepo vas molimo da cjelokupnoj hrvatskoj javnosti otvoreno i transparentno specificirate na što je točno utrošeno 14 milijuna kuna do kraja 2016. i koliko je novca s istog računa potrošeno ove godine?

Koliko je potrošeno na:

1) opsežnu izvedbenu dokumentaciju projekta
2) rušenje postojeće građevine
3) iskop zaštitne jame
4) tekuće troškove održavanja objekta (kojeg objekta?)
5) zahtjevno arhitektonsko rješenje
6) plaće zaposlenika tvrtke Svetice Sport d.o.o.
7) sve ostalo

 

Podsjećamo, HNS je za izgradnju kampa Svetice primio približno 52 milijuna kuna (6,9 mil. eura) namjenskih sredstava UEFA-inog programa HatTrick, pripremajući se za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa na Sveticama. Planirano je da kamp u potpunosti financira UEFA pa je HNS dodatna sredstva za izgradnju mislio namaknuti od drugih UEFA-inih fondova, što bi značilo da u razdoblju od 2014. do 2024. ništa ne bi ostalo za infrastrukturu nogometnih centara i naše prvoligaše.

Upravo je Dario Šimić prvi javno kritizirao takvu politiku Saveza zagovarajući raspodjelu novaca za izgradnju regionalnih centara po cijeloj Hrvatskoj, umjesto guranja svih novaca u kontroverzni projekt u Zagrebu. Tada se HNS, u potpunosti lišen osjećaja za dijalog i argumentiranu raspravu, nije uopće oglašavao nego se ‘o svakom trošku odnosio odgovorno i profesionalno’. To što je kamp u nekom trenutku trebao koštati 10-11 milijuna eura (75 do 82,5 milijuna kuna), zatim 92 milijuna kuna pa 212 milijuna kuna te se napokon od njega u potpunosti odustalo, nikoga to nije trebalo zabrinjavati, niti se o tome željelo raspravljati.

Onda se nenadano odustalo od kampa iako je gospodin Vrbanović u lipnju 2016. vrlo samouvjereno izjavio: ‘Vjerujem da će hrvatska reprezentacija prije Svjetskog prvenstva u Rusiji moći konačno isprobati naš kamp. Nismo htjeli ići ni s kakvim praznim pričama pa kao što se jednom na drugoj lokaciji dogodilo postavljati kamen temeljac i raditi spektakle bez pokrića, čekali smo da riješimo kompletnu papirologiju i sada je jasno, radovi samo što nisu startali.’ Međutim gradnja kampa se pokazala praznom pričom, čak ne ni praznom, nego u minusu 14 milijuna kuna, koliko je za nju do konca prošle godine utrošeno.

U proteklih 5 godina mandata gospodina Šukera nije bilo novaca za obnovu igrališta prvoligaša, a sada odjednom novaca za to ima. Napretek. I za prvoligaše i za niželigaše.

I ne samo to, nego se na kraju HNS-ovog priopćenja lakonski tvrdi da ‘visina troškova ne iznenađuje bilo koga tko razumije proporcije ovakvog građevinskog projekta’ – kao da je HNS dosad realizirao ijedan iole važan građevinski projekt onakvih proporcija i onako zahtjevnog arhitektonskog rješenja”, piše u priopćenju Šimića i društva.


Komentari