Dinamo na korak do Lige prvaka?

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

UEFA će 27. svibnja odlučiti o formatu igranja Lige prvaka za sezonu 2020./2021.

Europski nogomet devastiran je krizom s koronavirusom zbog čega su neka prvenstva prekinuta, a neka će završiti tek krajem srpnja. Liga prvaka trebala bi završiti u kolovozu, što problematizira kalendar natjecanja za sljedeću sezonu.

Uefa je odgodila početak grupne faze Lige prvaka 2020./2021. za 20. listopada, a uračunamo li odmor potreban klubovima i igračima nakon završetka sezone, neće biti vremena za uobičajeni kvalifikacijski ciklus. Prva pretkola ovosezonske Lige prvaka započela su 25. lipnja, odnosno dva i pol mjeseca prije početka utakmica u skupinama i teško je vjerovati da bi se tri pretkola i play-off Lige prvaka mogli ugurati u raspored za novu sezonu.

HNL bi u sljedećoj sezoni trebao imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, oba u drugom pretkolu. Prvak, odnosno Dinamo, igrat će u dijelu ždrijeba za prvake, a drugoplasirana momčad za neprvake.

Odluči li se Uefa na varijantu da se za Ligu prvaka bori 12 prvaka najbolje rangiranih zemalja, zbog posljedica korona krize, hrvatski prvak bi igrao samo jedno pretkolo do ulaska u Ligu prvaka budući da je Hrvatska na ljestvici za sezonu 2020./2021. na 15. mjestu, a Španjolska, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska, Portugal, Rusija, Belgija, Turska i Ukrajina imaju barem jednog predstavnika izravno u LP-u.

Kad se crta pomakne, Hrvatska bi se ugurala u društvo Nizozemske, Austrije, Češke, Grčke, Danske, Švicarske, Cipra, Srbije, Škotske, Bjelorusije i Švedske. Prvaci tih zemalja igrali bi međusobno za šest preostalih mjesta u Ligi prvaka, a hrvatski prvak bio bi nositelj. Potencijalni protivnici bili bi mu prvaci Švicarske, Cipra, Srbije, Škotske, Bjelorusije i Švedske. To bi značilo da drugoplasirana momčad iz HNL-a, a to je trenutačno Rijeka, ne bi išla u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Bi li svi ostali klubovi koji su trebali igrati pretkola Lige prvaka automatski dobili mjesto u kvalifikacijama za Europa ligu još nije poznato. No kvalifikacije za to natjecanje su puno veći problem budući da u EL kroz kvalifikacije ulazi čak 31 od 48 sudionika.

Još nema informacija o opcijama za kvalifikacije za Europa ligu, ali će to biti odlučeno 27. svibnja.


Komentari