GASTROBLOGER O KOJEM SVI PRIČAJU: ‘Tek sam se na fakultetu ozbiljnije počeo baviti kuhanjem’

Razgovarali smo s inspirativnom kulinarskom zvijezdom koji se diči posebnim stilom, kreativnošću i odvažnošću. Iako je mislio da će za život zarađivati pomoću diplome informacijskih znanosti, svemir je za njega imao drugačije planove.

Predstavite nam se ukratko…

Moje ime je Juraj, Slavonac koji zadnjih desetak godina živi u Zagrebu. Nakon studija
informacijskih znanosti, sve više se okrećem kreativnom radu u profesionalnom smislu te izražavanju kroz literarnu i vizualnu formu. Zaljubljenik sam u fotografiju, prirodu i glazbu te sam strastveni ljubitelj kave. Volim testirati svoju kreativu te istraživati, proširivati i mijenjati svoje interese. Kuhanje i biljna prehrana su mi trenutno velika preokupacija u životu, a svoja kulinarska djela volim dijeliti s drugima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Žlica šećera (@zlicasecera)

Kako je krenula vaša gastro priča? Kada ste naučili kuhati? Koji ste prvi kolač
ispekli i koliko vam je bilo godina?

Zapravo i nisam očekivao da ću završiti tu gdje jesam, niti da bi to moglo prerasti u nešto veće. Makar kad razmislim i nije tako neobično, s obzirom na to da sam oduvijek volio pomagati u kuhinji, posebno kad su u pitanju bili kolači. Ima nešto u tom mirisu šećera,
prženih lješnjaka i čokolade koji se proširi cijelim stanom pa ti izmami osmijeh na lice i
slinu na usta. A naravno, najslađe je kad sastružeš ostatke smjese iz zdjele i poližeš
metlice od miksera. :) Moje je upoznavanje s kuhinjom počelo dosta rano pa se više ni ne sjećam koliko sam točno imao godina niti koji mi je bio prvi kolač, ali bilo je tu svega – od Čupavaca i Išlera, preko Mađarice i Boemke do Juliške i Krempite.

No tek sam se odlaskom na fakultet počeo ozbiljnije baviti kuhanjem, što iz nužde, što iz promjena prehrambenih navika. S vremenom sam u potpunosti prešao na vegansku prehranu, no želja za slatkim ostala je postojana pa sam počeo eksperimentirati s
kolačima i desertima koji ne sadrže životinjske proizvode. Povratne informacije svih onih koji su ih probali bile su iznimno pozitivne, nakon čega su me počeli nagovarati da te svoje recepte objavim negdje na internetu. I premda sam u početku bio skeptičan i nesiguran, sad već dvije godine brinem o svojoj maloj virtualnoj tvornici slatkiša Žlica šećera.

Što pečete/kuhate kada nekog želite impresionirati?

Moram priznati da u tom slučaju potražim inspiraciju u nekoj od kuharica koje imam doma. Kad trebate nekoga impresionirati, nemate previše prostora za eksperimentiranje. Želite nešto provjereno i sigurno. Naprimjer tofu na sto načina. Šalim se, naravno, no važno mi je da na tanjuru bude svega i da pokažem kako je i veganska prehrana ukusna, kvalitetna, nutritivno bogata i zasitna. A za desert obavezno ide klasična čokoladna torta s kavom. Provjereno pali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Žlica šećera (@zlicasecera)

 Što vam baš uvijek uspije?
Banana bread. Bez iznimke. :)

Što vam je trenutno hit kojeg se ne možete zasititi? 

S dolaskom jeseni, hladnijih dana i sezonom kestena, jednostavno ne mogu odoljeti
jednom od svojih najdražih deserta – kesten pireu. Premda se može kupiti u svakoj trgovini
i pronaći u većini slastičarnica, domaće je ipak domaće. Zahtijeva svega par sastojaka, a
savršen je za kišne dane kad se samo želite sklupčati na kauču i, po tko zna koji put,
odgledati When Harry met Sally. Kestenju sam dodatno pojačao okus tako što sam ih najprije ispekao u pećnici, a potom skuhao u vodi.


Komentari