FOTOGRAFIJE PUNE EMOCIJA: U MSU pogledajte izložbu fotografija o potresu u Sisku

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Povodom Dana europske baštine Gradski muzej Sisak gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti. Bit će predstavljena izložba fotografija o potresu u Sisku “Između dvaju čekanja” Miroslav Arbutina-Arbe.

Spomenutog autora, Ministarstvo kulture i medija angažiralo za fotografiranje štete na kulturnim dobrima grada u svrhu izrade evidencije štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije, no on je pronašao i druge motive te je stvorio ciklus dokumentarističkih radova s umjetničkim kontekstom.

“Fotografirajući za potrebe dokumentiranja štete, on je ujedno pronalazio razne druge motive koje običan promatrač ne zapaža. Ti su motivi, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti, ipak dio istog mozaika”, stoji u najavi izložbi.

Također, emocionalna vrijednost fotografija također se ne može izuzeti iz njegova rada, a o tome govori i kroz naziv izložbe.

Po riječima samog autora, oni koji nisu osjetili ovakvu katastrofu, vjerojatno pomisle da je najgore gubitak kuće, međutim nije, jer njemu je najgore bilo očekivanje novog potresa, to vrijeme neizvjesnosti između dva udara.

O autoru:

Miroslav Arbutina – Arbe (Sisak, 1959.) najvećim je dijelom svoje stvaralaštvo posvetio rodnom gradu i bilježio promjene koje su se u njemu događale, prošavši razne faze, od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do novinskog i umjetničkog.

Kako se napominje u najavi, u svome radu uvijek je pokazivao odmak od zadanih tema u kontekstu potrage za motivima koji izlaze izvan tih tema i na taj je način vježbao oko i poboljšavao svoje sposobnosti vizualne komunikacije s javnošću.

Fotografijom se počeo baviti osamdesetih, a nakon rada u Željezari, 1987. odlučuje joj se i profesionalno posvetiti. Radio je industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga , a početkom Domovinskog rata postaje slobodni fotograf za domaće i inozemne tiskane medije i agencije.

Objavljivao je u tjednicima Danas, Nacional, Globus, Start nove generacije, Tifo, za Jutarnji list radi do 2008. godine. S grupom sisačkih fotografskih osniva 1999. godine Foto klub Siscia Obscura čiji je predsjednik.

Zbog manjka mjesta za izlaganje, 2008. pokreće fotogaleriju na otvorenome, a već godinu dana kasnije i Foto galeriju Siscia Obscura, u kojoj je održano više od 80 izložbi profesionalnih i amaterskih fotografija, desetci stručnih predavanja renomiranih fotografa i mnoge fotografske radionice.

Višestruko je nagrađivani autor, a izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je udruge fotografa Kadar 36 koja ima za cilj populariziranje i promicanje hrvatske fotografije u zemlji i inozemstvu kroz zajedničke i individualne autorske projekte.

Kustos izložbe je Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, a izložba se može pogledati do 10. listopada.


Komentari