DO KRAJA SEZONE OČEKUJTE SPEKTAKL: Najavljen atraktivan program u HNK, ove premijere ne želite propustiti

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu stižu dobre vijesti. Nakon uspješno zaključenje 2022. godine, na konferenciji za medije najavljen je ambiciozan program za kraja sezone.

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je zagrebački HNK u pandemijskoj godini uspio izvesti 14 premijera i čak 249 izvedbi. No ono što je najvažnije, HNK u Zagrebu uspio je protekle godine održati svoje programe i zadržati svoju publiku. Naime, ukupna posjećenost kazališta u protekloj godini bilježi visokih 92 posto što je impresivan pokazatelj. Godina je završena s pozitivnim saldom na računu, i svi su pokazatelji da se zagrebački HNK estetski, organizacijski i financijski znalački nosio u kriznim situacijama vezanim uz epidemiju te se po svojim rezultatima izdvojio kao primjer u europskom kazališnom kontekstu.

Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina je, uspoređujući stanje s nekim europskim kućama, naglasio činjenicu da je ansambl ostao u vrhunskoj formi, radeći bez prestanka. Izdvojio je vrhunske kreacije Ponos i predrasude, Orašara koji je već tradicionalno izazvao najveće zanimanje publike, te Decadance izraelskog koreografa Ohada Naharina koji je značio snažan repertoarni iskorak u kojem su plesači uz najizvrsnije izvedbe klasičnih baleta, pokazali vrhunsku spremnost za suvremene stilove. Ova će predstava na ljeto biti izvedena u sanktpeterburškom teatru Boljšoj, što će biti kruna ovogodišnje sezone. Jakovina je najavio premijeru tradicionalnog baleta Giselle, te Gospođu Bovary u koreografiji Valentine Turcu.

U Operi je ravnatelj Giorgio Surian naglasio vrhunsku razinu premijernih izvedbi Gluckove opere Orfej i Euridika redateljice Anice Tomić, Posljednjeg intermezza Berislava Šipuša, Puccinijeve Lastavice u scenskoj i vizualnoj postavci slavnog Huga de Ana te komorne opere Medij Gian Carla Menottija. Opera je u pandemijskim uvjetima priredila brojne muzičke programe u sklopu Ljetnih večeri HNK, a do kraja sezone, ravnatelj Surian najavio je spektakularne premijere Traviate i Evgenija Onjegina s najboljim domaćim snagama i gostima iz inozemstva.

Za Dramu HNK protekla je godina bila u ženskom znaku, od praizvedbe nagrađenog teksta Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti, nove drame 64 Tene Štivičić, do Genijalne prijateljice Elene Ferrante.

Ravnatelj Ivica Buljan govorio je o novoj generaciji redateljica poput Marine Pejnović i Arije Rizvić koje su pokazale vrhunsku spremnost da preuzmu najzahtjevnije projekte. Do kraja sezone najavio je premijere Povijest pčela Maje Lunde u režiji Erika Ulfsbija, Zločin na kozjem otoku redatelja Paola Magellija te autorski projekt Bobe Jelčića koji će biti prikazan u mreži europskih teatara Prospero. Drama HNK u koprodukciji s teatrima iz Toulousea i kazalištem Ulysses priprema Čehovljevog Ujaka Vanju u režiji Galina Stoeva, Ratne reportere redatelja Sebastiena Foucaulta, te projekt oko redateljice Katie Mitchell kojeg će režirati Anica Tomić. Buljan je najavio i gostovanja koja su koprodukcije HNK u Zagrebu, pa ćemo tako vidjeti kultni Subotex Thomasa Ostermeiera, Ljubav Pippa Delbona i Bratstvo Carole Guiela Nguyen.

Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je kako do kraja sezone sa svojim timom i ansamblima želi prikazati vrhunska ostvarenja te finale europskih projekata koji su produkcijski bili spremani nekoliko sezona unatrag.

Najavila je i ove godine Ljetne večeri s bogatim programom na otvorenom, ispred kazališta. Osvrnula se na izjave o osnivanju Konzorcija nacionalnih kazališta, u kojima se u negativnom kontekstu spominje zagrebački HNK i naglasila da je upravo ona pokrenula redovite radne sastanke svih intendanata i to od 2015. godine. Zagrebački je HNK jedino nacionalno kazalište koje je gostovalo u cijeloj zemlji, od Pule, Pazina, Čakovca, Vukovara do Dubrovnika, te s čak deset gostovanja u HNK Rijeka i petnaest u splitskom HNK.

Komentari