Bliži se festival komedija: Okupljaju se komične kazališne produkcije iz Hrvatske i Srbije

Bruno Konjevic / CROPIX

Festival komedija VIII. Bobijevi dani smijeha, koji kazališna družina Histrion posvećuje velikom histrionu i prijatelju toga kazališta Josipu Bobiju Marottiju, održat će se od 17. do 30. listopada a donosi 15 recentnih komičnih kazališnih produkcija kazališta iz Hrvatske i Srbije.

Na ovogodišnjem histrionskom festivalu komedija gostovat će predstave iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja, te brojnih zagrebačkih kazališta, a otvorit će ga 17. listopada u Histrionskom domu u Zagrebu domaćin Glumačka družina Histrion s predstavom “Fine strine s Opatovine” Nine Škrabe u režiji Zorana Mužića.

Glumačka družina Histrion na festivalu sudjeluje i sa satirom “Tajkuni”, koju je po tekstu Mire Gavrana također postavio Mužić.

Od inozemnih kazališta, VIII. Bobijevi dani smijeha ugostit će Pozorište Prizor iz Beograda u Srbiji, koje u Zagreb dolazi s komadom “Samci i samice” autora i redatelja Rade Vukotića.

Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca izvest će “S.O.S. – Sve o sofi” u režiji Jerneja Kobala, Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba predstavu “Dekorater” u režiji Nine Kleflin, dok Gradsko kazalište Požega nastupa s komadom “Iza ograde” redateljice Jelene Hadži-Manev.

Hrvatsko narodno kazalište Zadar predstavit će se s komadom “Tarzan” u režiji Matjaža Latina, a na festival stiže i Kazalište Jak iz Malog Lošinja s komadom “Specijalna pošiljka” Alberta Hennequina u režiji Darka Tralića. Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca i Hrvatsko kazalište u Pečuhu izvest će “Ljubaf” po tekstu Murray Schisgala i u režiji Gorana Ribarića.

Sve predstave se održavaju u Histrionskom domu u Ilici 90, osim predstave “Malograđani” redatelja Paola Magellija, koja igra u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, te komada “Zaljubljeni Shakespeare” u režiji Stanislava Slovaka, s kojim na festivalu sudjeluje zagrebačko Gradsko kazalište Komedija.

Od zagrebačkih kazališta, na festivalu nastupa i Satiričko kazalište Kerempuh s komedijom “Ja od jutra nisam stao” koju je po tekstu Une Vizek postavila Nana Šojlev, Kazalište KNAP s komadom “Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto” redatelja Borisa Kovačevića, a Teatar Rugantino sa “Sirenom i Viktorijom” koju je po tekstu Aleksandra Galina režirao Filip Grinvald. Teatar Gavran izvest će Gavranovu komediju “Sve o muškarcima” u režiji Mladene Gavran.

Festival u srijedu 30. listopada zatvara svečana dodjela nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha i još jedna izvedba velike ovoljetne histrionske uspješnice, “Fine strine s Opatovine”.


Komentari