Zoran iz Zagreba upozorava na simptome teške bolesti: ‘Završio sam na hitnoj operaciji, uspio sam stići u bolnicu na vrijeme’

Hitna pomoć, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Povodom Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca, donosimo priču Zagrepčanina Zorana (63) koji je doživio dva predinfarktna stanja. Zbog toga je morao ugraditi čak dva ‘stenta’, mrežice koje žilu drže rastegnutom te ostaju trajno u tijelu.

“Radio sam jako stresan posao, visokopozicionirano mjesto u banci i mislim da je taj stres mene dokrajčio. Prvi ‘stent’ ugradio sam prije 20 godina, bilo mi je loše i završio sam na hitnoj u Vinogradskoj, pa sam onda bio na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama”, započeo je svoju priču gospodin Zoran.

No, nakon oporavka brzo se vratio svakodnevici i zahtjevnom poslu. Sve to rezultiralo je da je prije dvije godine morao ugraditi još jedan ‘stent’.

Haraju bolesti o kojima se ne priča: Više od 30 tisuća Hrvata završilo u bolnici

Kriva je genetika, ali i stil života

“Mislim da je stres prvi razlog, kojeg zapravo niste niti svjesni dok vam se ovako nešto dogodi. No, tu je zasigurno zaslužna i genetika, ali i stil života. Nakon prvog ‘stenta’ ubrzo sam počeo raditi sve kao i prije, to jest nisam pazio na prehranu, na fizičku aktivnost, vratio sam se pušenju, sve ono na što su me liječnici upozoravali da ne radim.


I eto pozlilo mi je opet prije dvije godine, stezanje u prsima, nedostatak zraka, završio sam na hitnoj operaciji i još jednom ‘stentu’. Na svu sreću prepoznao sam na vrijeme simptome i uspio stići na vrijeme u bolnicu.

Ipak, danas radim manje odgovoran posao i pokušavam se držati uputa doktora, jer mi je rečeno kako mi je oba puta srce ostalo neoštećeno, samo je došlo do začepljenja žile, što je velika sreća”, priznao je iskreno Zoran.

Srčani udar (Foto: Pixabay)

Kardiovaskularne bolesti

Mjesec svjesnosti o zatajivanju srce služi i kao podsjetnik na kardiovaskularne bolesti koje su najčešći uzročnik smrti na svijetu. Prema zadnjim statističkim podacima u Hrvatskoj je od bolesti srca i povezanih komplikacija 2021. godine umrlo 22.958 osoba, odnosno 36,6 % ukupno umrlih.

Uzroci su mnogi, od pušenja, povećane tjelesne mase, nedovoljnog kretanja, povećane razine kolesterola, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, onečišćenog zraka, ali i stresa.
Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca.

Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, nažalost 50% pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma.

Zagrepčanka Iva pokucala na vrata liječnici pa ostala u šoku: ‘Smrznula sam se od rečenice koju mi je rekla’

Akcija u subotu

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko Kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organizira javno-zdravstvenu akciju 25. svibnja u subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića od 9.30 do 13.00 sati.

U sklopu javno zdravstvene akcije liječnici i medicinsko osoblje informirat će građane o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

Tim povodom građani će imati priliku besplatno provjeriti vlastite čimbenike rizika – visina arterijskog tlaka, razina glukoze i kolesterola u krvi – te će dobiti savjete o zdravom načinu života, ponajprije o zdravoj prehrani.

EKG (Foto: Pixabay)

Važne informacije

Važno je znati da su najčešći čimbenici rizika bolesti zatajivanja srca upravo koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječenja arterijska hipertenzija, šećerna bolest (oko jedne trećine ili više oboljelih od dijabetesa boluje od zatajivanja srca), pretilost i poremećaj metabolizma masnoća u krvi koji pogoduje nastanku ateroskleroze koronarnih arterija.

Jedan od glavnih ciljeva ove javnozdravstvene kampanje je podizanje svijesti o važnosti rane i ispravne dijagnostike ove bolesti. Naime, moderno liječenje je učinkovito i može usporiti napredovanje bolesti, kao i produljiti preživljavanje za 10 ili više godina.

Optimalno liječenje poboljšava kakvoću života, funkcijsku sposobnosti, smanjuje potrebu za hospitalizacijama, sprječava akutizaciju bolesti i produljuje preživljavanje.

Ispovijest Zagrepčanina koji je jedva otkrio tešku bolest: ‘Noćno znojenje je čest simptom, kao i bolovi u nogama’

Poziv građanima

Na Trgu bana Josipa Jelačića uz besplatna testiranja i provjeru kardiovaskularnog rizika, svi zainteresirani građani moći će naučiti postupak kardio-pulmonalne reanimacije kojeg u sklopu projekta „Oživi me“ provodi Zaklada Hrvatska kuća srca i Udruga StEPP, a ovim povodom priključit će im se i Studentska sekcija za kardiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruga studenata prehrambeno biotehnološkog fakulteta PROBION te Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara.

Budite odgovorni prema svojem zdravlju, dođite u subotu na Trg bana Josipa Jelačića i informirajte se o bolesti zatajenja srca, poručuju organizatori.


Komentari