Prošlo je godinu dana od smrti malene Nikoll, centri za socijalnu skrb su se pokrenuli, ali domovi su pretrpani

Na današnji dan prije godinu dana umrla je malena Nikoll Dedić iz Nove Gradiške. Nesretna je dvoipolgodišnjakinja preminula od posljedica obiteljskog zlostavljanja koja su se događala i dok je obitelj bila pod nadzorom novogradiškog Centra za socijalnu skrb.

Njena je teška životna priča dirnula Hrvatsku, ali i okolicu te je time malena Nikoll postala simbol za svu zlostavljanu i ubijenu djecu u zemlji.

Upozoravajući na brojne druge djevojčice i dječake koje možda čeka sudbina Nikol Dedić, ostane li situacija onakva kakva je trenutno, Udruga Veronike Vera za područje socijalne politike, organizirala je danas prijepodne prosvjed u Novoj Gradiški, a u 13.30 i u Slavonskom Brodu ispred Županijskog suda u Skaličinoj ulici, piše Sbplus.hr.

Nakon smrti malene u cijeloj su Hrvatskoj, prema nalogu s vrha, centri za socijalnu skrb počeli su u mnogo većoj mjeri djecu izdvajati iz problematičnih obitelji, što je dobro, no istodobno država nije osigurala alternativni smještaj u koji bi se tu djecu sklanjalo. Domovi su pretrpani, udomitelja nema dovoljno, a procesi posvajanja djece i dalje su vrlo spori, piše 24sata.

Centar proglašen krivim

Prema kontrolnom nadzoru nadležnog ministarstva, Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški u veljači ove godine proglašen je odgovornim za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka.

Socijalni radnici i psiholozi Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno, donosili su površne odluke ne mareći o emocijama i interesima dvoipolgodišnje djevojčice. A niti majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo protiv oca zlostavljača.

Umjesto da je Centar pokrenuo postupak da se roditeljima oduzmu sva djeca, koja nisu dobivala ni ljubav, ni pažnju niti zdravstvenu zaštitu, malu Nikoll na zahtjev roditelja vratili su u primarnu obitelj. I to unatoč tome što roditelji u dvije godine, koliko je živjela kod udomitelja, jedva da su iskazivali ikakav interes za nju, unatoč dugoj povijesti nasilja u obitelji i unatoč tome što je ocu D.D. oduzeto pravo na roditeljsku skrb za prvo dijete…


Komentari