Plenković izviždan u Petrinji, gađali ga snijegom: ‘Meni nikad nije teško stati pred bilo koga’

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u posjetu je Petrinji i Sisku u povodu godinu dana od razornog potresa koji je pogodio to područje Sisačko-moslavačke županije.

U Petrinji je sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, prenosi Dnevno. No, više od govorancija vladajućih, građane je zanimalo srami li se Plenković doći u Petrinju, jer u godini dana od potresa nije se napravilo gotovo ništa od obnove.

“Meni nikad nije teško stati pred bilo koga, naročito pred građane. Naši predstavnici su jutros bili u Glini, ovo je veliko područje, ne moramo dokazivati da smo stalno uz ljude na Banovini. Nastavit će se obnova onih koji su imali mala oštećenja, proces će ići za sve, ali usporedno. A da bi se gradile zamjenske zgrade, stambene išli kuće, treba napraviti projekt, natječaj, lokaciju. To će sada biti vidljivije”, rekao je Plenković.

Prema protokolu Plenkoviću nije bila namjera sastati se s građanima Petrinje i Siska, no oni su se ipak pojavila. Navodno su ga ogorčeni građani izviždali i gađali grudama snijega, prenosi N1.

Sve aktivnosti smo stavili u funkciju olakšanja života

Na pitanje je li zadovoljan obnovom, Plenković je odgovorio da se radi sve kako bi boravak u kontejnerima skratio, ali je i napomenuo da nema čarobni štapić.

“Štete su 40 milijardi kuna, strategija obnove je išla logičnim putem da se prvo obnove oni objekti koji imaju lakša oštećenja, da se osigura alternativni smještaj i da se ide u sustavne natječaje. Nema primjera da su tako veliki potresi u takvom roku nanijeli takve štete i da se brzo sve izgradilo. Ovdje smo u području gdje su se sintetizirale sve negativne posljedice, od ekonomske tranzicije do ratne agresije. zatim potresi u covid kontekstu i demografsku krizu. Naš je motiv da pomognemo jednak kao i prije godinu dana. Učinit ćemo maksimalne napore da se na sustavan način, tu se i danas dijeli 1500 obroka, ne plaća se struja, ako se putuje autom u Zagreb ne plaća se cestarina, sve moguće aktivnosti smo stavili u funkciju olakšavanja života ovdje. Broj ljudi koji su u alternativnom smještaju je oko 5500 ljudi, fokusirat ćemo se da im pomoć bude vidljivija i da se skrati, mogli su biti u drugačijem smještaju, ne nužno u blizini njihova imanja, učinit ćemo sve da se taj boravak skrati. I ja sam rekao da je to trebalo biti brže i bolje, ovo je najkompleksnija tema. Nitko nema čarobni štapić da će preko noći izgraditi ne znam koliko novih stambenih jedinica, tako je bilo i nakon rata, napravit će se. Poruka ljudima je da smo tu, učinit ćemo sve što smo obećali i predvidjeli zakonom i programom”.


Komentari