KRAJ OGROMNOM GUBITKU DRŽAVE: Ukidaju se cijene koje završavaju na 99 lipa?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premda u većini trgovina cijene velikog broja artikala završavaju upravo na 99 lipa, trgovci ostatak od jedne lipe kupcima rijetko uzvraćaju.

Kovanice najniže vrijednosti, točnije one od jedne i dvije lipe, postale su preskupe za proizvodnju, a ne proizvode se već šest godina. Lipa se već neko vrijeme sve manje može vidjeti u opticaju, a građani su već vjerojatno i zaboravili kako izgleda.

U HNB-u kažu da kovanica od jedne i dvije lipe još uvijek ima dovoljno u opticaju. No, banke ih ipak imaju, dok ih trgovci ne koriste, istaknuo je ekonomski stručnjak u HRT-ovoj emisiji Javna ponuda. Iz HNB-a upravo zbog toga ne odbacuju mogućnost da se i cijene koje završavaju na 49, 59, 99 lipa ukinu.

Premda u većini trgovina cijene velikog broja artikala završavaju upravo na 99 lipa, trgovci ostatak od jedne lipe kupcima rijetko uzvraćaju, a ni sami kupci ne traže taj ostatak od jedne lipe.

Ekonomski stručnjak za HRT je izračunao koliko takva praksa godišnje stoji državu. Kako kaže, ako tri milijuna kupaca na ovaj način godišnje izgube po 20 kuna, kada se oduzme 25 posto PDV-a, u državni proračun ulazi 75 milijuna kuna manje.

Nizozemska uštedjela 36 mil. eura

“To je crno tržište i radi se o velikim iznosima”, kažu u Udruzi potrošača.

Mirko Palić s Ekonomskog fakulteta kaže da treba sagledati sve aspekte, ali da bi s vremenom moglo doći do ukidanja kovanica od 1 i 2 lipe. I to kroz nekoliko godina.

“Imamo primjer u SAD-u, u zadnjih 25 godina se pokušava dokinuti novčić od 25 centi. U Nizozemskoj je došlo do uštede od 36 milijuna eura godišnje, ukidanjem kovanica najmanjih vrijednosti”, objašnjava.

Teško je izračunati koristi ili nedostatke, ali je jasno da je trošak izrade jedne kovanice 7.7 puta veći od njezine vrijednosti, ali svjedoci smo toga da one odlaze iz upotrebe. “Zaokruživanje cijena treba pogledati u kontekstu hoće li se zaokruživati na veću cijeni ili na pet lipa”, kazao je, prenosi Index.

Komentari