HDZ-ovac kojemu je Porezna ‘oprostila’ sumanuto visok dug na sudu zbog nuđenja mita novinaru. Evo što je htio zataškati

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Ne znam koliko ćeš ti novaca dobiti, ja ću tebi to platiti jedan naprema tri, dakle nisu u pitanju novci. Ovo što ćeš pisati, to ću ja tebi honorirati, koliko ti dobiješ puta tri, da ti ne izgubiš”, ponudio je bivši saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić novinaru Telegrama Dragi Hedlu u telefonskom razgovoru.

Naime, novinar je istragom Lucićeve imovinske kartice i poreznog duga otkrio da je njegovo dugovanje od 588.219,76 kuna otišlo u zastaru, a pisanje o takvim pikanterijama nije se svidjelo HDZ-ovcu. Smatrao je Lucić u srpnju 2017. godine da bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku, a USKOK-u je godinu kasnije “zasmetalo” što je nudio mito pa je protiv njega podignuta optužnica.

“Znam da ti živiš od toga posla, ali te molim, jer meni stvaraš probleme, jer sam u završnoj fazi i kad to riješim, više nema obveza prema nikome”, rekao je Lucić u spornom telefonskom razgovoru koji je danas preslušan na osječkom Županijskom sudu.

Svjedočila je na suđenju i glavna urednica Telegrama Jelena Valentić koja je navela kako joj je Hedl poslao snimku razgovora te da su je nakon konzultacija odlučili objaviti pošto su procijenili da se radi o predmetu od javnog interesa.

Okrivljeni Lucić zatražio je pak prekid rasprave radi pripreme obrane, a dodao je i da se ne osjeća dobro pošto je imao koronavirus, o čemu se obvezao dostaviti sudu medicinsku dokumentaciju. Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog i zakazalo novu raspravu za 25. studenoga.

Inače, do nuđenja mita došlo je zbog činjenica da se Lucićevo ime, nakon šest godina, više ne spominje na listi poreznih obveznika koju svake godine, krajem listopada, objavljuje Ministarstvo financija. Njegov posljednji zabilježeni dug 31. listopada 2019. iznosio je 391.901,42 kuna.

S druge strane, prošle je godine sa “liste srama” nestalo i ime njegove supruge Ankice Lucić čiji je dug od 296.318,34 kuna 19. rujna prošle godine također otišao u zastaru.

HDZ-ovac je rješenje o poreznom dugu dobio u ožujku 2014. no na to se nije obazirao, pa mu je već 31. listopada 2016. dug iznosio 341.542,04 kune. Prošle godine, kada se njegovo ime posljednji put pojavilo na poreznoj “listi srama”, dug je, zbog kamate, bio veći za 50-ak tisuća kuna. Nakon šest godina porezni dug zastarijeva i to se upravo dogodilo. Tako su Franjo Lucić i njegova supruga državnom proračunu Republike Hrvatske zauvijek ostali dužni 588.219,76 kuna, ali dug više neće morati platiti, piše Telegram.

No financijskim peripetijama ovdje nije kraj. Novac je šira obitelj Lucić potom dobila iz drugih izvora, recimo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Tvrtka Lucićeva sina Tomislava TOFRADO trgovina posljednjih je godina dobila 14.825.000 bespovratnih kuna za gradnju govedarske farme, a drugi sin Domagoj dobio je 372.000 iz programa ruralnog razvoja, kao potporu mladim poljoprivrednicima.

Ivan Mogušar, brat supruga Lucićeve kćeri Marine Mogušar, također je dobio isti iznos od 372.000 kuna, i u istu svrhu, za potporu mladim poljoprivrednicima. A Branko Pilaš iz Pleternice, čiji je otac brat Lucićeve supruge, od APPRRR-a je nepovratno dobio 704.049,20 kuna za ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti i zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš.

Ostaje naravno pitanje zašto Porezna uprava nije uspjela naplatiti dug Franje Lucića i njegove supruge, te zašto je u zastaru otišlo 588.219,76 kuna, piše Telegram.

Odgovor leži u imovinskoj kartici Franje Lucića koju je ispunjavao kao saborski zastupnik i iz koje je 4. studenoga 2013. zauvijek “nestala” Lucićeva kuća, vrijedna 2,5 milijuna kuna. Tu kuću, za 600.000 kuna 19. prosinca 2009. prodao je vlastitoj djeci, pa ni supruga ni on, više nisu imali imovine iz koje bi se porezna uprava mogla naplatiti. Frano Lucić i njegova supruga i danas stanuju u toj kući.


Komentari