BLOG ŽLICA ŠEĆERA DONOSI RECEPT Pita s borovnicama, kruškama i vanilijom

Foto: Žlica šećera

Blog Žlica šećera koji potpisuje Juraj Močilac nepresušno je vrelo kreativnih i zdravih receptama. Iz Jurajeve kuhinje ovog puta dopire miris pite, i to ne bilo kakve, nego one s borovnicama, kruškama i vanilijom.

SASTOJCI
Za koru

200 g rižinog brašna
100 g heljdinog brašna
prstohvat soli
40 g kokosovog šećera
100 g veganskog maslaca ili margarina
2 čajne žličice ksantan gume u prahu
6 – 7 žlica hladne vode
Za punjenje

220 g borovnica (svježih ili smrznutih, ja sam koristio svježe)
50 g kokosovog šećera
50 ml vode
1 čajna žličica agar agara
500 g krušaka (meni su bile dovoljne dvije veće kruške, ovisno koju sortu uzmete)
6 žlica javorovog slada
1 žlica ruma
500 ml sojinog mlijeka
1 vanilin šećer
3 žlice kukuruznog škroba ili aru praha
1 čajna žličica kokosovog ulja

Foto: Žlica šećera

POSTUPAK
Prhko tijesto zamijesite sa svim sastojcima za koru. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, potom dodajte ohlađen i na kockice narezan maslac ili margarin pa krenite mijesiti tijesto. Postepeno dodajte jednu po jednu žlicu hladne vode. Kad tijesto postane kompaktno i kad se više ne lijepi za rubove zdjele, umotajte ga u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak da se stisne 30 do 60 minuta.
Dok čekate da se tijesto stisne, ogulite kruške i narežite ih na tanke ploške. Stavite ih na tanjur ili u zdjelu pa prelijte s 3 žlice javorovog slada i žlicom ruma. Dobro ih promiješajte tako da sve ploške budu namočene i pustite ih da odstoje.
U lončiću skuhajte borovnice s 50 g kokosovog šećera i 50 ml vode. Kad su se raskuhale, pustile boju i omekšale, dodajte jednu čajnu žličicu agar agara i kuhajte ih još minutu-dvije dok se ne zgusnu. Ako vam budu preguste, slobodno dodajte još malo vode.
Kad se tijesto stisnulo, razvaljajte ga malo šire od širine kalupa koji koristite. Kalup lagano namastite kokosovim uljem pa utisnite tijesto u njega, a dno nabockajte vilicom. Potom ravnomjerno rasporedite smjesu s borovnicama, a na nju posložite namočene kruške. Pecite 20 – 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C.
Dok se pita peče, skuhajte puding od vanilije. U loncu pomiješajte sojino mlijeko, škrobno brašno (gustin ili aru prah), vanilin šećer i 3 žlice javorovog sirupa te kuhajte nekoliko minuta dok se dobro ne zgusne. Na kraju dodajte žličicu kokosovog ulja. Kako kokosovo ulje prelazi u kruto stanje na temperaturama nižim od 23 – 24° C, ovo će nam pomoći da se krema pri hlađenju još dodatno stisne i postane čvršća.
Pustite da se pita i puding malo ohlade pa prelijte puding preko krušaka (kruški?) i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Po želji pospite tostiranim bademima i svježim borovnicama. I to je to. Uživajte!


Komentari