SAMO KOD NAS: Željko je jurio 206 km/h, a Ivona vozila pijana. Oboje zbog ovog neće platiti ni lipe za prekršaje!

Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL

“Nulla regula sine exceptione”, kaže stara latinska poslovica koja se očito može primijeniti i na hrvatsko pravosuđe. Naime, zbog neobičnih iskaza policajaca Mirka i Marija, dvoje vozača koji su napravili prekršaje u prometu za iste neće platiti ni lipe.

Jedan od njih je Željko. Lanjske je veljače 46-godišnjak na autocesti A3 kod Ivanić Grada jurio brzinom od 206 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 130 km/h. U divljoj vožnji oko 14 sati uhvatio ga je policijski presretač Mirko, prenosi Danica.

No, Željko se odlučio požaliti na kaznu pa je predmet završio na sudu, gdje je pozvan i policajac Mirko koji je izdao sporni prekršajni nalog.

“Zbog proteka vremena ne mogu se sjetiti događaja. Znam da smo na autocesti u presretaču kontrolirali brzine automobila, ali ne mogu se sjetiti kako smo utvrdili da je Željko počinio prekršaj”, svjedočio je policajac.

Prekršajni sudac na kraju nije imao drugog izbora već odbaciti optužbe.

Isto se dogodilo i vozačici Ivoni (29) koja je vozila pijana. Ivona je pak u veljači 2019. na Selskoj u Zagrebu oko 2 iza ponoći napuhala 0,82 promila alkohola. No, i ona je oslobođena premda se čak četiri puta nije odazvala na sudsko ročište, pa se na koncu sudilo u njezinoj odsutnosti.

Ključni svjedok, policijski službenik Marijo, iskazao je na ročištu da se zbog proteka vremena više ne sjeća niti okrivljene, niti prekršaja kojeg je te noći utvrdio.

“Kako drugi dokazi ne postoje, sud je u nedostatku istih te u skladu s načelom ‘in dubio pro reo’ okrivljenicu oslobodio optužbe”, navodi se presudi suda u Zagrebu, prenosi Danica.

 


Komentari