PRIJAVIO POLICIJI DA GA JE KRIVOTVORITELJ DIPLOME PREVARIO: Ono što se dalje dogodilo zaista je nevjerojatno

flickr.com

Nakon zaprimljene prijave i kriminalističke obrade, policija je utvrdila sumnju u kazneno djelo i službeno je podnesena kaznena prijava protiv prevaranta.

“Dobar dan, ja bi nekom inspektoru prijavio tipa da me prevario”, kazao je policiji nezadovoljni muškarac, na što mu policajac odgovara, “A što vam je napravio”, da bi potom dobio potpuno neočekivan odgovor. Muškarac mu je potom objasnio zašto prijavljuje prevaru, “Uzeo mi je novac koji sam mu dao da mi napravi nešto što i nije baš po zakonu, nije ispunio ono za što sam mu platio. Eto, prevario me”, kazao je policajcu. Nakon zaprimljene prijave i kriminalističke obrade, policija je utvrdila sumnju u kazneno djelo i službeno je podnesena kaznena prijava protiv prevaranta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Platio mu 2.800 kuna, a nikad nije dobio diplomu

Opisana situacija nije uvertira u šalu već je stvarni događaj o nabavi krivotvorene diplome. Omiška policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 28-godišnjeg državljanina BiH zbog toga što je u ožujku 2015. godine obećao nezadovoljnom muškarcu s početka priče da će mu u BiH nabaviti međunarodno priznatu diplomu o završenoj srednjoj turističkoj školi. Poduzetnom hotelijeru i krivotvoritelju muškarac je platio 2.800 kuna za krivotvorenu diplomu i dao mu svoju diplomu o završenoj osnovnoj školi i rodni list, a ovaj mu ipak nije nabavio traženi dokument o školovanju.

Zbog toga što ga je nasamario, muškarac je sve prijavio policiji kojoj, ipak, nije bilo nimalo sporno to što je “žrtva” dala novac za nešto što bi bilo pribavljeno kaznenim djelom.

“To ti je isto kao da si naručio ubojstvo nekoga i dao novac, a onda ubojica nije ispunio ugovoreno i nije ti vratio novac pa si ti otišao u policiju to prijaviti i onda kazneno prijave ubojicu zbog prijevare, a zanemare bit stvari. Ili da prijave dilera droge jer je zeznuo narkomana zato što mu je uzeo novac za drogu, a drogu mu nije da. Suludo”, kazao je jedan iskusni bivši policajac za Slobodnu.

Kaznena prijava odbačena

Nakon što je sve došlo na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, policijska kaznena prijava odbačena je uz obrazloženje da “za postojanje kaznenog djela prijevare ugovorena činidba (činidba je svaka pozitivna ili negativna ljudska radnja koju je dužnik na temelju obveznog odnosa dužan izvršiti vjerovniku) i protučinidba moraju biti zakonite odnosno dopuštene i da se pravna zaštita može pružiti jedino onome koji je primio obećanje dopuštene činidbe, a druga je strana nije ispunila”.

Nadalje, odvjetništvo je smatralo da je podnositelj prijave ustvari potaknuo 28-godišnjaka na krivotvorenje isprave, pa mu je kao poticatelju “uskraćena pravna zaštita” jer bi, smatrali su, u protivnom stimulirali činjenje kaznenih djela. Očito je da policijskom inspektoru koji je prijavu podnosio i njegovu šefu koji ju je odobrio tako nešto nije palo na pamet.

Naravno, nakon svega, odvjetništvo je protiv obojice pokrenulo istragu zbog krivotvorenja isprave.

>>> OVOG IMA SAMO U HRVATSKOJ: Rekao prostitutki da ‘nije baš nešto’, njena reakcija ući će u anale


Komentari