Osumnjičen za tri krađe, 14 pokušaja računalne prijevare, pet prijevara i pet krivotvorenja isprave

Opinión Ubicatv / Ilustracija

Policijski službenici policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom državljaninom Bosne i Hercegovine radi sumnje u počinjenje tri kaznena djela „Krađa“, 14 kaznenih djela „Računalna prijevara“ u pokušaju, pet kaznenih djela „Prijevara“ i pet kaznenih djela „Krivotvorenje isprave“.

Naime, sumnja se da je 19. veljače 2019. godine oko 17 sati, osumnjičeni prema unaprijed stvorenoj namjeri oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da je protupravno prisvoji, ušao u tramvaj te je prilikom vožnje na relaciji od Savske do Draškovićeve ulice, iskoristio nepažnju 64-godišnjaka, gdje mu iz džepa jakne otuđio novčanik s novcem, dokumentima i bankovnim karticama. Po otuđenju je izašao iz tramvaja, otišao do obližnjeg bankomata gdje je pokušao zlouporabiti otuđenu bankovnu karticu i podići novac u ukupno šest navrata, ali u tome nije uspio zbog unošenja netočnog PIN broja.

Nakon toga je uspio u svojoj namjeri da zlouporabi bankovnu karticu na način da je prodavače na prodajnim mjestima dovodio u zabludu, koristeći otuđenu karticu kao sredstvo plaćanja.  Istog dana u kratkom vremenu, u različitim trgovinama na području užeg dijela grada, kupovao je razne proizvode i potom kao sredstvo plaćanja je davao otuđenu karticu na ime oštećenog, koju karticu bi prodavač provukao kroz POS uređaj, a zatim je osumnjičeni na slipu s POS uređaja, krivotvorio potpis oštećenog. Na naj način je pričinjena šteta od oko 7.000 kuna.

Nadalje, 13. svibnja 2019. godine oko 10 sati, također je ušao u tramvaj koji prometuje u smjeru Črnomerca te je prilikom vožnje na relaciji od Maksimirske do Vončinine ulice, iskoristio nepažnju 74-godišnjakinje i iz torbice koju je nosila preko ramena, otuđio novčanik s novcem, dokumentima i bankovnim karticama, nakon čega je izašao iz tramvaja odnoseći sa sobom otuđene predmete. Zatim je pokušao zlouporabiti otuđenu bankovnu karticu, na obližnjem bankomatu, u dva navrata unosio je netočan PIN broj, te nije uspio podiči novac.  Navedenom krađom vlasnica je oštećena za oko 500 kuna.

Početkom svibnja 2019. godine oko podne, osumnjičeni je ušao u tramvaj te je prilikom vožnje na relaciji od Utrine do Maksimirske ceste, iskoristio nepažnju 76-godišnjaka te mu iz torbice koju je nosio preko ramena, otuđio novčanik s novcem, dokumentima i karticom, kao i prethodni put, po otuđenju je izašao iz tramvaja. Da bi potom na bankomatu uspio podiči novčani iznos od 2.000 kuna, te je u još dva navrata na istom bankomatu pokušao podiči novac, ali nije uspio zbog nedovoljno sredstava na računu. Nakon toga je otišao do sljedećeg bankomata gdje je u četiri navrata pokušao podići novac na bankomatu u čemu također nije uspio. Pričinjena je šteta od oko 3.000 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a Posebno izvješće dostavljeno je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.


Komentari