IMA VIŠE MOTIVA? Evo što se krije iza monustruoznog čina oca

Facebook

Monstruozan čin oca koji je bacio svoje četvero malodobne djece s prvog kata obiteljske kuće na otoku Pagu šokirao je cijelu Hrvatsku. Državni vrh odmah je reagirao te poslao hitni inspekcijski nadzor u Centar za socijalnu skrb pod čijim je nadzorom bila obitelj.

Vidno potreseni zadarski župan Božidar Longin, nakon što je obišao teško ozlijeđenu djecu u bolnici, javno se zapitao kakav to može biti um i što se može dogoditi čovjeku da to napravi svojoj djeci. Odgovor za portal Direktno dao je ugledni psihijatar prof. dr. sc. Vladimira Grudena.

U pozadini takvog strašnog čina ne mora biti neki teški duševni poremećaj poput psihoze i shizofrenije, upozorio je prof. Gruden jer bi isti odavno bio prepoznat i otac bi odavno već bio smješten u bolnicu.

“Dakle, tu ne mora biti riječ o duševnoj bolesti nego u širem smislu o poremećaju ličnosti. Otac je očito izrastao u takvu ličnost koja nema snagu samokontrole i koja osim nemogućnosti kontrole vlastitih emocija ima i puno toga protiv sebe. Naime, često takve osobe u samouništavajući pohod kreću dramatično i u stilu ‘neka ubijem, neka me ubiju, neka svi vide kakav sam, jer mrzim cijeli svijet, a prije svega mrzim sebe”, objasnio je psihijatar psihološki profil koji često stoji iza ovakvih tragedija koje po svojoj brutalnosti i svireposti ostavljaju bez riječi.

Najčešći poremećaj je nezrelost i nespremnost za životne izazove

“Ovdje se sasvim sigurno radi o poremećaju ličnosti, a najčešći poremećaj je nezrelost, nedoraslost i nespremnost za životne izazove. Smisao života je da budemo sretni, a sretni smo kada nam se ispune želje. A kako u životu živimo s ljudima i suočeni smo s raznim nepredviđenim situacijama onda se moramo prilagoditi, a prvi i osnovni simptom nezrelosti je neprilagođenost jer prilagođenost znači da možemo odgoditi i modificirati svoje želje i potrebe”, rekao je prof. Gruden.

U ovom slučaju sigurno se radi o osobi nesposobnoj za kontrolu emocija, odnosno o osobi koja se ne zna ili ne može prilagoditi, navodi dalje naš sugovornik te napominje da nesposobnost prilagodbe može biti nasljedna, ali je češće posljedica odgoja i roditelja kao loših uzora s kojim se djeca u odrastanju identificiraju.

“No pitanje je kakvi su bili naši učitelji i jesmo li se imali priliku identificirati s nekim koji zna kontrolirati svoje osjećaje”, rekao je psihijatar.

Kada bližnjemu činimo zlo, činimo ga zapravo samome sebi

I na kraju, gdje je tu ljubav prema djeci pita ugledni psihijatar te podsjeća da se i svaka životinja bori za svoju mladunčad.

“Ako mi svoje mlade; svoju djecu koja su produžetak nas samih ozljeđujemo i činimo im nažao, onda je tu prisutna i autoagresija, riječ je o samoubilačkom činu. Kada svom bližnjemu činimo zlo, zapravo ga činimo sebi”, objasnio je prof. Gruden tumačeći ovaj zastrašujući događaj kao počiniteljev akt mržnje prema samome sebi.

Neka o meni priča cijelo selo
Ima još jedan, ne manje važan moment u cijeloj ovoj tragediji u kojoj su žrtve nevina djeca, ističe naš sugovornik, a to je potreba za popularnošću odnosno za tim da ‘o meni priča cijelo selo’.

“Kada netko napravi ovako ekstreman čin kao što je bacanje vlastite djece s balkona, onda to zasigurno čini i zato da bi se o njemu pričalo, da bi ga svi zapamtili.  Ako se već ne može istaknuti po nečemu pametnom i konstruktivnom, onda će to učiniti na ovaj način”, pojašnjava psihijatar i upozorava da ovakvi primjeri mogu biti okidači za slične profile osoba kada se osjete potištenima i odbačenima.

Tada mogu doći u napast da učine nešto zbog čega će završiti na naslovnicama ‘pa kud puklo da puklo’, ali će svi  barem ‘čuti za mene’. To je onima koji pate od osjećaja manje vrijednosti i manjka samopoštovanja ponekad glavni motiv da naprave neke ispade i ekscese počevši od neoprezne vožnje i pretjecanja u prometu pa do ovakvog zastrašujućeg čina koji je potresao hrvatsku javnost, zaključio prof. Gruden.


Komentari